Naslovnica BiH Regija Odbačena žalb...

Odbačena žalba Ratka Mladića

67
PODIJELI

Haški tribunal je danas, kao neutemeljenu, odbacio žalbu odbrane Ratka Mladića u kojoj su branioci tvrdili da je prekršeno njegovo pravo na pravično suđenje.

Branioci su u žalbi tvrdili da je to Mladićevo pravo prekršeno time što pravni pomoćnici sudija, koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, tu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv Mladića.

Tu tvrdnju odbrane prvo je, pri kraju procesa Mladiću, početkom jula prošle godine, odbilo raspravno vijeće, ocijenivši da presudu donose isključivo sudije, a ne njihovi pravni pomoćnici. U toj odluci, sudije su precizirale da im pomažu dva pravna pomoćnika koja su to činila i u predmetu Karadžić, ali da to ne utiče na nepristrasnost članova raspravnog vijeća.

Na tu odluku, Mladićeva odbrana je uložila žalbu, koju je danas odbacilo Apelaciono vijeće Tribunala, potvrdivši da je prvostepena odluka bila ispravna.

Bivšeg predsjednika Republike Srpske, Karadžića (71), Tribunal je u martu prvostepeno osudio na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Na tu presudu žalili su se Karadžić koji je tražio da bude oslobođen, ali i tužioci koji su zahtjevali da Karadžić bude osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Po istoj optužnici, Tribunal je sudio generalu Mladiću (74), ratnom komandantu Vojske RS koji sada čeka prvostepenu presudu.

U završnoj riječi, tužioci su, u decembru prošle godine, zatražili da Mladić bude proglašen krivim i da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora dok je odbrana, tvrdeći da njegova krivica nije dokazana, zatražila da on bude oslobođen.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana pošto je, poslije 16 godina bjekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Pored genocida, optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premještanje, kao zločine protiv čovječnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Po okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra ove godine.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.