BiHPolitikaOdbijeni brojni zahtjevi za zadržavanje beneficija: Upravni odbori i agencije ne bi...

Odbijeni brojni zahtjevi za zadržavanje beneficija: Upravni odbori i agencije ne bi da štede

I to samo ako se sjednice ovih tijela održavaju izvan radnog vremena.

Izuzeće od odredbi ovog zakona tražili su članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, čija mjesečna naknada iznosi između 2.200 i 3.200 maraka. Tačnije, njima je, kako su naveli, nejasno da li je ovo tijelo obuhvaćeno Zakonom, tako da im naknada nije ni isplaćivana za prva dva mjeseca ove godine.

Nema izuzetaka

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je tražilo da bude izuzeto iz spomenutog Zakona jer RAK kao upravna organizacija ima vlastiti račun i prihode iz kojih se finansira, iako se nalazi u državnom budžetu.

Njihov primjer su slijedili i Žalbeno vijeće pri Vijeću ministara i Komisija za očuvanje naionalnih spomenika. Obrazloženje, koje je u Ministarstvo finansija i trezora stiglo iz ovih institucija, je da se radi o stalnim tijelima i da se na njih ne mogu primjenjivati odredbe Zakona.

Na listi onih na koje se spomenute zakonske odredbe ne bi trebale odnositi našle su se i državne komisije za polaganje pravosudnog i stručnog upravnog ispita. Prijedlog za njihovo izuzeće uputio je Dom naroda BiH.

Sve ove zahtjeve Vijeće ministara je odbilo uz obrazloženje da odluku o izuzeću od zakonskih odredbi može donijeti isključivo državni Parlament, a dok se eventualno ne donese drugačija odluka, njihovi članovi će dobijati 475 KM mjesečno.

Vijeće ministara je odbilo i niz zahtjeva državnih institucija, koje se odnose na korištenje službenih telefona i vozila, te troškova reprezentacije. SIPA je, primjera radi, bila najskromnija, tražila je samo da se poveća broj osoba koje mogu koristiti službeni telefon.

Trošili bi neograničeno

Tako su dodatnu nabavku vozila tražili: Agencija za prevenciju korupcije, Agencija za zaštitu ličnih podataka, Agencija za rad i zapošljavanje. Direkciji za koordinaciju policijskih tijela je bilo malo pola miliona maraka za kupovinu jednog specijalnog, pa su tražili da se ovaj iznos poveća na milion i po KM za dodatna vozila.

Veći broj vozila je tražio i Institut za mjeriteljstvo, kao i Tužilaštvo BiH, koje je tražilo sedam novih automobila.

Povećanje budžeta za troškove službenih telefona tražili su: Agencija za policijsku podršku, RAK i Generalni sekretarijat Vijeća ministara. Iz Centralne izborne komisije su tražili da im se povećaju troškovi reprezentacije sa 60 na 80 hiljada KM godišnje. OSA je također tražila višenovca po istom osnovu. Ustavni sud, Agencija za promociju stranih investicija i Ured za reviziju su tražili da potpuno budu isključeni iz ograničenja o korištenju telefona, vozila i reprezentacije.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE