BiHPolitikaOdgovor HDZ-ovima: Naše razlike su nepomirljive i nepremostive

Odgovor HDZ-ovima: Naše razlike su nepomirljive i nepremostive

“Prije svega, svaka uvreda iz usta sljedbenika Mate Bobana, Gojka Šuška i Franje Tuđmana je za nas kompliment. Mi se za razliku od rukovodstava HDZ-ova nismo slikali sa osuđenim ratnim zločincima, ne grlimo se niti se planiramo grliti sa osobama pravosnažno osuđenim za zločin u kojem su ubijana djeca i smatramo veličanje takvih osoba i njihovih djela prezrivim.

Vaš rječnik najbolje pokazuje vaš duboki intelektualni provincijalizam i siromaštvo i duhovnu bijedu vaših vrijednosti. Mi u GS-u nismo nimalo impresionirani operetnim papanlukom Kolinde Grabar-Kitarović i Dragana Čovića u Neumu kojem je javnost ove zemlje svjedočila prije par dana u Neumu.

Suština neoustaških napada na GS je u tome što je GS politička partija koja nedvosmisleno i dosljedno ukazuje na to da se zajednički zločinački poduhvat ne može veličati kao dostignuće u Bosni Hercegovini. Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv, osporavamo, na svaki način podrivamo i osuđujemo slavljenje i oživljavanje zajedničkog zločinačkog poduhvata poznatog kao Herceg-Bosna.

Insistirajući na podjeli zemlje, HDZ-ovi bez ikakve dileme pokušavaju izazvati nasilje u Bosni i Hercegovinu i sve uz podršku Zagreba. Podsjećamo i domaću i međunarodnu javnost da je ovakva atmosfera kakvu u dijelu Bosne i Hercegovine sada proizvodi zvanični Zagreb posljednji put viđena tokom tzv. „hrvatske samouprave“. Za razliku od tada, danas nema nikoga ko može garantovati da se nasilje neće proširiti, a međunarodna zajednica više nema tenkove kojima bi spriječila nove jelaviće.

Ako postoji jedna stvar koju sa sigurnošću možemo reći rukovodstvima HDZ-ova onda je to da su razlike između nas nepomirljive i nepremostive. Naši i stvarni i ideološki preci su napadali na željezničke kompozicije kojima su Srbi, Jevreji, Romi i komunisti deportovani u Jasenovac, oni koje vi slavite su te kompozicije organizovali i sprovodili.

Vi se ponosite Maksom Luburićem i Dariom Kordićem, mi se ponosimo Fadilom Jahićem-Špancem i Kočom Popovićem, i naravno Josipom Brozom. I kao i tokom četrdesetih i devedestih godina prošlog vijeka, razumijemo da naša pobjeda znači vaš potpuni poraz i obratno”, saopćeno je iz GS-a.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE