ZanimljivostiOdjeća koja proizvodi električnu energiju bi se uskoro mogla naći na tržištu

Odjeća koja proizvodi električnu energiju bi se uskoro mogla naći na tržištu

Andrew i njene kolege su otkrili način kako da se savitljive nemetalne elektrode pričvrste na odjeću, tako da ona i dalje bude ugodna na dodir i da je u stanju da prenosi dovoljno energije za snabdijevanje manjih elektronskih uređaja.

“Naš laboratorij radi na tekstilnoj elektronici. Cilj nam je da izgradimo nauku o materijalima tako da bilo koju odjeću, bilo koju vrstu tkanine možemo pretvoriti u provodnik. Takav tekstilni provodnik može vremenom prerasti u sofisticiranu elektroniku. Jedan od načina jeste da se prikupi energija koja nastaje kretanjem tijela i da se pretvori u struju tako što bi, svaki put kada se tijelo kreće, ona proizvodila energiju”, rekla je Trisha Andrew.

Ovakvi napredni materijali koji mogu pratiti zdravstvene podatke su važni za vojsku, ali i za zdravstvenu industriju.

Odjeća treba biti napravljena tako da bude otporna na pranje, trljanje, ljudski znoj, te mnogobrojna nošenja i eventualna cijepanja.

Andrew navodi da je vrlo moguće da se u budućnosti bilo koja vrsta odjeće koju neko posjeduje pretvori u solarnu ćeliju, tako da sunčeva energija kojoj je odjeća izložena može biti pohranjena u bateriji, a mogla bi i snabdijevati energijom male električne uređaje.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE