PreporukaOdlazak dvojice filmskih velikana: Preminuo otac zombi filmova Džordž Romero i glumac...

Odlazak dvojice filmskih velikana: Preminuo otac zombi filmova Džordž Romero i glumac Martin Landau

Kreator žanra zombi filmova George A. Romero preminuo je u nedjelju u 77. godini od posljedica raka pluća u bolnici u Torontu. ‘Noć živih mrtvaca’ te brojni nastavci tog filmskog klasika ostavili su trajan uticaj u industriji horora, piše Reuters.

Romero je 1968. napisao i režirao klasik ‘Noć živih mrtvaca’ u kojem, ukratko, ‘živi mrtvaci’ napadaju ljude u želji da ih pojedu, a nakon njega uslijedili su i nastavci, kao što je ‘Zora živih mrtvaca’ iz 1978. godine.

Romera, koji je rođen u Bronxu u New Yorku, privukle su priče o čudovištima koja su bliska ljudima koje terorišu, kazao je njegov poslovni partner Peter Grunwald, koji je i obavijestio javnost da je Romero preminuo.

A zvijezda televizijske serije ‘Misija: Nemoguće’ iz 1960-ih godina, koji je u kasnijoj karijeri osvojio Oscara za najboljeg sporednog glumca u filmu ‘Ed Wood’ Tima Burtona, martin Landau, umro je u nedjelju u 89. godini.

Umro je u medicinskom centru UCLA u Los Angelesu uslijed neočekivanih komplikacija tijekom kratke hospitalizacije zbog nepoznate bolesti, objavio je njegov publicist Dick Guttman.

byka.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE