BiHOdluka Žalbenog suda Holandija jako je brutalna poruka žrtvama genocida

Odluka Žalbenog suda Holandija jako je brutalna poruka žrtvama genocida

“To je jako brutalna poruka, da vi procjenjujete 30 posto nečijeg života, odnosno odgovornosti za nečiji život. To je sramotno. No, nije to samo Holandija. Imali smo i pitanja odgovornosti članica UN-a, koje su po Povelji bile odgovorne za svoju članici Republiku BiH, pa su to izbjegle pozivajući se na imunitet. Holandija izbjegava odgovornost, ali i poručuje time da je odgovorna“, jasan je Ćamil Duraković.

Osvrnuo se Ćamil Duraković i na inicijativu Istočne alternative o izgradnji spomenika Vitaliju Ćurkinu u Srebrenici, koji je u ime Rusije dao veto na rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN. Takva udruženja, kaže Duraković, pokušavaju preusmjeriti pažnju pred svaki 11. juli.

“Nije čudno to očekivati od Vojina Pavlovića koji vodi Istočnu alternativu. No, čuo sam da načelnik Srebrenice Mladen Grujičić nije dao saglasnost, pa je policija dužna sve to spriječiti. To je poruka uvrede žrtvama“, poručio je Duraković u Dnevniku TV1.

Govorio je i o pripremama za ukop žrtava 11. jula. Aspekt sigurnosti je svakodnevna tema s policijskim agencijama. Posmrtnih ostataka žrtava genocida je nešto manje nego proteklih godina.

“Pozivam sve da svoje ponašanje prilagode događaju. To nije manifestacija, nego komemoracija i dženaza za žrtve genocida“, poručio je bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE