BiHOdobrena raspodjela 22,2 miliona KM od cestarina

Odobrena raspodjela 22,2 miliona KM od cestarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za razdoblje juli-septembar 2015. godine.
Prema ovoj odluci, utvrđeni su privremeni koeficijenti za raspodjelu prihoda koji za treći kvartal ove godine iznose 63,85 posto za Federaciju BiH, 32,60 posto za Republiku Srpsku i za Brčko distrikt 3,55 posto.

UO UINO usvojio je danas i odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za autoceste koji su ostajali na podračunu jedinstvenog računa.

Nakon usvajanja ove odluke na raspolaganju će biti 22.207.168 KM, koja se dijele na način da Federaciji BIH pripada 59 posto (oko 13,3 miliona KM), Republici Srpskoj će biti doznačeno 39 posto (oko 8,8 miliona KM), a Brčko distriktu dva posto (oko 450.000 KM).

Ovom odlukom privremeno se raspoređuju sredstva od 10 posto ukupno ostvarenih prihoda od cestarine za autoceste, a zaključeno je da se u narednom periodu utvrde zakonska rješenja za konačnu, a ne privremenu raspodjelu ovih sredstava.

Članovi UO usvojili su danas i izmjene Odluke o troškovima pregleda robe izvan mjesta rada i izvan radnog vremena carinskih organa kojoj je osnovni cilj da se olakša poslovanje privrednicima, uz zaključak da se pripremi nova sveobuhvatna odluka koja bi dodatno unaprijedila ovu oblast.

Danas su utvrđene i izmjene i dopune Odluke o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvozne dažbine na opremu koja se stavlja u slobodan promet za organe civilne zaštite i vatrogastva. Ova odluka omogućit će povlastice kod nabavke opreme za dobrovoljna vatrogasna društva koja rade sa zastarjelom opremom, posebno u mjestima koja se često izložena požarima.

UO usvojio je danas Srednjoročni plan UINO koji predstavlja okvir rada Uprave, a konkretne aktivnosti će biti razrađen kroz godišnje planove.

Na današnjoj sjednici nije bilo izjašnjavanja o uspostavi Carinske ispostave Neum jer je ocijenjeno da se ovaj materijal mora pripremiti na sveobuhvatan način uz detaljne analize.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE