BiHKulturaOdržan koncert "35 umjetničkih godina" sarajevskog pijaniste Zorana Jančića

Održan koncert “35 umjetničkih godina” sarajevskog pijaniste Zorana Jančića

U ponedjeljak navečer u Svečanoj sali Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu, održan je solistički koncert “35 umjetničkih godina” sarajevskog pijaniste Zorana Jančića.

Jančić je solističkim koncertom s djelima J.S.Bacha, Fazila Saya i Karolya Krombholza obilježio 35 godina svog umjetničkog rada. Svečanom koncertu u Sarajevu, prethodili su koncerti u Zenici, Splitu i Osijeku.
Početak koncerta je bio posvećen Bachovim Koralima i Preludijima koje su za klavir solo preradili pijanisti-kompozitori: Leopold Godowsky, Feruccio Busoni, Egon Petri, Harold Bauer i Alexander Siloti. Riječ je o pijanistima-kompozitorima koji su djelovali na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.
Zoran Jančić…”pijanist koji pokazuje duboko osjećanje za svu muziku koju interpretira, njegov bogati i topli ton klavira, doseže srce svakog slušaoca…” kako je napisao kritičar lista Le Monde (Pariz), još jednom je potvrdio kako je riječ o pijanisti pod čijim prstima klavir zvuči kao simfonijski orkestar, sa svim nijansama i koloritima bogatog tona. U preradama Bachovih Korala publika je mogla čuti orguljski zvuk na klaviru, a nakon toga kao da se potpuno promjenio, Jančić je odsvirao “Paganini varijacije” turskog kompozitora Fazila Saya, na potpuno drugačiji način, kao da se promjenio i klavir i pijanist. Fascinantnu moć kontrole i vrhunsku preciznu tehniku pokazao je sarajevski pijanist u ovom urnebesnom klavirskom komadu koji je nastao prije desetak godina.
Prava muzička poslastica za brojnu sarajevsku publiku koja je, usprkos velikoj magli i hladnoći došla na Jančićev obljetnički koncert, bila je premijerna izvedba 12 koncertnih etida – “Muzički portreti” mađarskog kompozitora Karolya Krombholza. U 12 etida – slika, publika je mogla prepoznati poznate melodije djela poznatih pijanista-kompozitora iz 19. i 20. stoljeća. Riječ je o Eugenu D'Albertu, Ignazu Friedmanu, Camille Saint-Saensu, Sergeju Rachmaninovu, Emilu Saueru, Antonu Rubinsteinu, Ignazu Padarewskom, Leopoldu Godowskom, Ferucciu Busoniju, Franz Lisztu, Igoru Stravinskom i Claude Debussyu.
Krombholzove Etide – “Muzički portreti”, koje su objavljene 1982. godine, Zoran Jančić je izveo maestralno, prikazujući ponovno svu raskoš svog pijanističkog talenta i virtuoziteta, zaokružen izuzetnim nijansiranjem i veličanstvenom paletom boja koje je izvlačio iz koncertnog klavira Steinway&Sons, kojeg je posebno za ovaj koncert priredio zenički klavirštimer Amer Šanjta.
Sarajevska publika se mogla upoznati i sa novoosnovanim ciklusom koncerata //MAESTRO//  koji je i organizirao koncert, a čiji je voditelj također pijanist mlađe generacije, Bartolomej Stanković iz Visokog.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE