Lokalne TemeSaopćenjaOdržan okrugli sto za slijepe i slabovidne osobe

Održan okrugli sto za slijepe i slabovidne osobe

U Maloj Sali općine Visoko održano je predavanje na temu: “Sistem servisa psihosocijalne podrške, rehabilitacije i personalne asistencije za slijepe osobe i druge osobe sa težim invaliditetom u općini Visoko” gost predavać Risto Nišić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i upošljavanje osoba sa invaliditetom.
Uz prisustvo 23 osobe od kojih je 17 članova udruženja i 5 pratilaca – asistenti, prisutnim se obratila u ime općinskog organa Amra Omerbegović, koji su finansijski podržali ove aktivnosti, a iste su dio projekta USOV „Personalni asistent“ iz 2016. godine, i tom prilikom naglasila da općina Visoko sa više senzibiliteta prati rad ranjivih kategorija stanovništva.
Pozvala je rukovodstvo udruženja da i ove godine uzmu učešće u programima po LOD metodologiji po Javnom pozivu općine Visoko i zaželjela uspješan rad na današnjem skupu.

Prisutnim se obratio i predsjednik udruženja, Jusić Elmedin, zahvalivši se na učešću na današnjem skupu nagovještavajući da uskoro se očekuje i novo druženje, a sve u povodu podjele tiflotehničkih sredstava koja uskoro stižu u raspodjelu za članove Udruženja.

U drugom dijelu druženja u toku okruglog stola po temi “Ostvarivanje uloge Udruženja u zaštiti i promoviranju interesa i prava slijepih i slabovidnih osoba i u procesu njihove socijalne inkluzije u lokalnoj zajednici – sadašnje stanje i perspektive”, gost- predavač, Risto Nišić, dao je smjernice kako i na koji način slijepe osobe mogu napraviti iskorak u ostvarenju svojih, zakonom zagarantovanih prava, te putem udruženja i Fonda za prof. rehabilitaciju doprinijeti otvaranju radnih mijesta ili učiniti iskorak u doškolovavanju i prekvalifikaciji.

Najavljena je i skorašnja izrada brošure u kojoj će slijepe osobe i osobe sa invaliditetom imati mogućnost upoznavanja sa realnim mogućnostima u ostvarenju istih.

Detaljnije o ovom događaju možete vidjeti na fotografijama koje smo pripremili za vas:


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE