Lokalne TemePrivredaOdržana 17. Skupština udjeličara IGM d.o.o. Visoko: Pozitivni trend poslovanja se nastavlja,...

Održana 17. Skupština udjeličara IGM d.o.o. Visoko: Pozitivni trend poslovanja se nastavlja, ostvaren rast u svim segmentima, planirana nova ulaganja

U prostorijama Industrije građevinskog materijala IGM d.o.o. Visoko, 17.5.2017.godine, održana je redovna godišnja Skupština udjeličara IGM-a d.o.o. Visoko.

Članovi Skupštine usvojili su izvještaje o poslovanju te izvještaje o radu Nadzornog odbora i ovlaštenog revizora u prethodnoj godini.

Također, donesene su odluke o raspodjeli ostvarene dobiti u 2016. godini i isplati dividende vlasnicima udjela.

U skladu sa zakonskim propisima izvršeno je i razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora i imenovanje novih članova, također razriješen dosadašnji ovlašteni revizor, a imenovan novi, na period od dvije godine.

Neki od osnovnih pokazatelja poslovanja za 2016.godinu su slijedeći:

Ukupna realizacija porasla je na preko 28 mil KM, što je povećanje za 5%, dok su ukupni troškovi u iznosu 27,4 mil KM porasli su za 4,9% uz ostvarenu dobit u isnosu 570.000 KM ili 7,6% više u odnosu na prethodnu godinu.

Iz IGM-a ističu, da su u okvirima postavljene politike poslovanja preduzeća i usvojenog plana poslovanja za 2016. godinu, uvažavajući ukupnu složenost ambijenta u BIH, u kojem su se dešavale sve radnje; političke, društvene i ekonomske, provodeći ranije zacrtanu organizaciju i prilagođavajući istu stalnim promjenama ambijenta, uspjeli da tokom 2016. godine unaprijede poslovanje i da ostvare unaprijed planirano i zacrtano, a čemu je potvrda i iskaz godišnjeg obračuna.

Posmatrajući pojedinačne poslovne segmente, svi su imali rast prihoda, pa je tako segment ciglarstva ostvario porast 8%, trgovina porast od 5%, stolarija porast 11%.

Za 2017.godinu je planirana realizacija preko 30 miliona KM, što je samo još jedna potvrda kontinuiranog rasta tokom posljednjih godina.

Planom poslovanja je utvrđen i okvir za ulaganja u 2017.godini, i to u iznosu od 5.000.000 KM, koja su namijenjena za unapređenje postojećih i uvođenje novih tehnologija, za podizanje prodajnih kapaciteta i modernizaciju objekata, kao i za projekte izgradnje stambenih i poslovnih objekata za tržište, gdje se posebno izdvaja završetak izgradnje stambenog objekta u Ilijašu, kao i početak izgradnje novih stambenih objekata u Visokom.

„Naročito smo se angažovali na smanjenju i kontroli svih troškova poslovanja, u kontinuitetu cijenili rizičnost poslova i poslovanja, držali pojačani stepen opreza u odnosu na likvidnost, vršili maksimalan uticaj na proizvodnost i ekonomičnost Društva, pojačano koordinirali i sve druge radnje u cilju poboljšanja kvaliteta odnosa i kvaliteta proizvoda, te kvaliteta svih zaštitnih mjera, a posebnu pažnju smo usmjeravali u domenu praćenja zakonske regulative i akata koji istu prate.“ – rekao je  Mustafa Uzunalić, generalni direktor IGM d.o.o. Visoko, obračajući se skupštini.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE