Lokalne TemePolitikaOdržana Javna tribina SDA o aktuelnim političkim pitanjima, poručeno: Vežite se za...

Održana Javna tribina SDA o aktuelnim političkim pitanjima, poručeno: Vežite se za ideje, a ne za osobe i kadrove

Povjereništvo Općinskog odbora Strane demokratske akcije Visoko večeras je u Velikoj sali Općine Visoko održalo Javnu tribinu na temu: “Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja”.

Gosti tribine su bili: Almedin Aliefendić – potpredsjednik KO SDA ZDK, Senija Bubić – predsjednica Asocijacije žena SDA BiH i član Predsjedništva SDA BiH i Amir Zukić – ministar Ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt u vladi FBiH.

Tribinu je otvorio Mirza Ganić – Povjerenik OO  SDA Visoko, koji je pozdravio sve prisutne, članove, simpatizere Stranke demokratske akcije, podsjetio da stranka sutra obilježava 27 godina postojanja, te pozvao da se minutom šutnje i fatihom svi sjete predsjednika Alije Izetbegovića, kao i njegovog nasljednika Sulejmana Tihića.

Na samom početku gospodin Almedin Aliefendić, kao jedna od osoba ove stranke u Zeničko-dobojskom kantonu osvrnuo se na situaciju stranke u našem kantonu, koju je nazvao stabilnom, također potpredsjednik KO SDA ZDK osvrnuo se i na pojavu “nezavisnih” kandidata koji su većinom SDA kadrovi, a zatim je Aliefendić govorio o radu Stranke demokratske akcije na kantonalnom nivou. Kako je naveo osnovni cilj je bio stabilizacija kantona i sada se može zaključiti da su stvoreni preduvjeti za bolji život u Zeničko-dobojskom kantonu. Kao primjer naveo je da otkada je SDA vlada na vlasti nema okupljanja pred vladom – protesti porodilja radi naknda, studenata zbog stipendija i tako dalje… “Sve je to iza nas”, naveo je Aliefendić. Što se tiče budžetske politike, naveo je naslijeđene ‘ogromne’ deficite, te se sada vodi politika sa određenim štednjama.
Gospodin Almedin se osvrnuo i na navode medija: “Bajka od sto hiljada radnih mjesta” te uputio demanti, jer samo u Vladi Zeničko-dobojskog kantona porastao je broj zaposlenih, te se smanjio broj nezaposlenih. Naveo je i primjer Tuzlanskog kantona u kojem je nakon mnogo godina broj zaposlenih veći od broja nezaposlenih. Na tribini se govorilo i o boračkim pitanjima gdje se 32 miliona mjesečno izdvajaju za boračke populacije, stambeno je zbrinuto 250 porodica …

Za kraj je Aliefendić poručio članovima da jaka SDA predstavlja i jaku Bosnu i Hercegovinu, te da se članovi i simpatizeri trebaju vezati za ideje, a ne za kadrove i osobe.

Ministar Ministarstva za razvoj, poduzetništvo i obrt u vladi FBiH, Visočanin – Amir Zukić govorio je o radu i zalaganju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i o njihovom radu. Zukić je prvenstveno naveo kao prvi problem Stranke demokratske akcije raniji početak kampanje, medije koji na sve načine pokušavaju pogrešnim navodima uništiti sliku stranke u javnosti. Kako kaže Zukić – tačno je da ima i osnovanih kritika, ali niko ne sagledava SDA potpuno i u realnom kontekstu, kada se konstantno kritikuje svaki korak. Ministar se osvrnuo i na koalicione partnere, određene smetnje koje su nastajale u radu vlade FBiH, te je naveo da rad ne ide tempom koji su željeli i da je na taj tempo nemoguće uticati, ali da se dešavaju određene reforme to je tačno.

Prije svega, Vlada je odlučna da ostvari ciljeve u smislu ekonomskog rada, zapošljavanja, te da Bosnu i Hercegovinu izgradi pogodnom za domaće i strane investitore i u tim reformama ne smijemo biti nezadovoljni, iako sve ne ide tempom koji bi vlada željela, naveo je između ostalog ministar Zukić, koji je dodao da je budžet stabilizovan, te da se nakon Zakona o radu, čeka usvajanje Zakona o PIO-u i Zakona o povezivanju staža radi ostvarivanja prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Na kraju rasprave riječ je uzela Senija Bubić – predsjednica Asocijacije žena SDA BiH, koja se također osvrnula na okolnosti pod kojima radi i funkcioniše Stranka demokratske akcije, osvrnula se na pritiske, probleme, te zahtjeve koji su često nerealni, a i na činjenicu da ovu stranku svi optužuju kao “dežurnog krivca”.

Građani su imali mogućnost gostima postaviti pitanja, a tu mogućnost iskoristio je i dr. Senad Karavdić koji je ministra Zukića pitao o Zakonu o akcizama, šta se dešava sa dugom iz Rusije i kako će taj novac biti raspoređen, kakav je stav Vlade po pitanju toplovoda iz Kaknja, koji ima uticaj i na Visoko i da li je Vlada uključena u rješavanje problema u BiH sa Agrokorom i kakvi su tu planovi?

Kako je ministar naveo akcize su nešto što je moralo proći i što se moralo prihvatiti, te da akcize neće povećati troškove života, a investirat že u kvalitet tog života. Novac koji će Rusija isplatiti BiH će se kontrolisano pratiti i ulagati u razvojne projekte. Trenutno se traže investitori za toplovod, te se još ne može reći šta će dalje biti s tim projektom. A ministar je imao sastanak sa Ramljakom i traže se konkretna rješenja poput određenih kreditnih zaduženja, a tu je i opcija ponovne kupovine od strane Mercatora – štete će biti, ali vlada pokušava tu štetu smanjiti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE