Naslovnica Lokalne Teme Saopćenja Održano preda...

Održano predavanje i druženje sa prof. Amelom Numanagić u Bijeloj džamiji

313
PODIJELI

Druženje u Bijeloj džamiji koje je bilo upriličeno uz predavanje, kao i svako do sada, bilo je jako ugodno, korisno i interesantno.

Prof. Amela Numanagić, prisutnim je pričala na temu “Uloga žene u porodici i društvu”.

Razgovor je započet sa pitanjem: “Da li žena treba da radi?”.

Ono što je sigurno, žena je danas obavezna da doprinese društvu u kojem živi (pogotovo u sredini kao što je naša), fokusirajući se na ono što najbolje zna. Na predavanju je zaključeno da je najbitnije za ženu obrazovanje i samopoštovanje (neraskalašenost, u svakom smislu), što su dokazali i historijski izvori.

Prof. Numanagić stavila je poseban akcenat na istrijebljene muslimane Španije, koje su inkvizitori protjerali onda kada su dunjaluk stavili u prvi plan, o čemu postoje pisani historijski tragovi.
Na našim prostorima živi mali broj ljudi (muslimana) tako da je savjet svima nama da pružimo maksimum svoga rada našem društvu kako ne bismo i mi nestali.

Također, profesorica je spomenula mnogobrojne primjere žena u islamu koje su ostavile pečat u historiji islama.
Neke od njih su: Poslanikova, sallallahu alejhi we sellem, tetka Safija koja se borila protiv neprijatelja, Aiša, radijallahu anha, koja je bila dobar poznavalac fikha (rame uz rame sa muškarcima), Nusejba žena ratnica, Sumejja, radijallahu anha, žena šehid, Hatidža, radijallahu anha, trgovac, te mnogobrojini primjeri hrabrih žena koje su bile ono što smo i mi – žene (sa svim našim osjećajima i predodređenostima). Moramo uzore naći u njima i povesti se iskrenim, hrabrim i odvažnim putem, kojim su one odlučno hodile.

Omladinski krug Nur Visoko

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.