ZDKOgorčeni građanin: Dolina Trstionice se guši u dimu zbog spaljivanja svega i...

Ogorčeni građanin: Dolina Trstionice se guši u dimu zbog spaljivanja svega i svačega

Jedan građanin obratio se Općini Kakanj sa e-mailom u kojem ukazuje na problem spaljivanje svega i svačega u dolini Trstionice:

“Želim da prijavim problem koji je već duži period aktuelan u naseljima Kraljeva Sutjeska, Haljinići i druga manja mjesta u dolini rijeke Trstionice. Naime skoro svi, oko 80% stanovništa vrši dnevno spaljivanje raznoraznog otpada, zadnju noć je bilo cak 6 većih spaljivanja na malom prostoru, mjesečno možete izbrojati trenutke kada se može udahnuti čist zrak u ovim mjestima, da stvar bude još gora s obzirom da se spaljivanja dešavaju u dolini rijeke Trstionice miris paljevine se zadržava ponekad i po par dana.

Šta se pali?
Pali se sve, najviše sijeno, trava, korov, granje i slično, zatim pali se i obično smeće pretežno plastika, guma, mada se u zadnje vrijme počelo i paliti stara odjeća, madraci i drugi tekstil. Bilo je slučajeva da se zapali đubreluk (kravlji izmet), to nije gorilo, to je samo tinjalo 2 dana. A da ne pricam o paljenju komplet neobrađenih pašnjaka.

Kada se pali?
Uvijek, nema pravila, a najviše pred veče, tada bude 4-5 paljenja, svaki dan očiste njive i bašte i spale naveče nakon što to izgori i kada pade noć onda na scenu stupaju nešto malo “svjesniji” građani oko ponoći počinje novo spaljivanje, da li to rade tada zato što misle da tada nikom ne smeta ili su svjesni da je to zabranjeno zakonom pa se boje, ne znam, samo znam da u ovom valu ljetnih temperetura kada su tempereture preko dana 40 stepeni, a preko noći 25 i tada ne možete otvorit prozor jer je dim na sve strane.

Za smeće je organizovan odvoz od strane Vodokoma, a korov sijeno i granje neka voze u šumu tamo nikom ne smeta istrunut ce za mjesec. Pročitao sam vaše članke na stranici općine kakanj i moram reći da sam pozitivno iznenađen na vaš rad, te vas molim ovim putem da stanete u kraj spaljivanju. Ja ne moram udisati ničiji otpad i pored ovolikog industrijskog zagadenja trebamo imat i ovo nepotrebno. Niko ne mari nizasta sve samo sebe gledaju. Primitivizam, sebičnost na svakom koraku”, kaže se u dopisu.

Iz Općine Kakanj poziv

Pozivamo građane da nam, uz zagarantiranu anonimnost, napišu imena onih za koje imaju saznanja da vrše paljevine.

 

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE