Općinsko vijeće Kakanj: Usvojen ambiciozan budžet za 2017. u iznosu od 22.9 miliona KM

688

Jučer je u sali Općine Kakanj održana treća sjednica Općinskog vijeća Kakanj. Na ovoj sjednici u fokusu je bio Budžet općine Kakanj za 2017. godinu.

Sjednica je počela usvajanjem zapisnika sa protekle i vijećničkim pitanjima i inicijativama kojih je ovaj put bilo dosta. Tako je vijećnik Safet Šahman postavio je pitanje vezano za ambulantu u Krševcu. Vijećnik Rizah Haračić ponovo se osvrnuo na problem spaljivanja guma u TC Kakanj. Vijećnik Eldin Mijoč postavio je pitanje Vladi ZDK o neadekvatnom zagrijavanju škola na području Kaknja. Vijećnik Nusret Muslić postavio je pitanje o propisima oporezivanja kladionica sa informacijom koliko kladionice plaćaju Općini, te pitanje o NVO sektoru na području Općine i finansiranju NVO sektora od strane Općine.

Najviše inicijativa i pitanja od kluba Saveza za bolju budućnost

Vijećnik Jasmin Mušanović trežio je provjeru informacije da li škola na Slapnoj Gori ima vodu, vijećnik Mirnes Merdić postavio je pitanje o rasvjetnim tijelima na Plandištu, a vijećnik Slaven Katičić nadležnoj službi o problemima pčelara na području Općine.

Vijećnik Semir Mušija postavio je pitanje o rješavanju problema pasa lutalica u Kaknju.

Uslijedile su vijećničke inicijative. Vijećnik Enes Piljug postavio je inicijativu  vezanu za rasvjetu u mjestu Tičići, vijećnik Slaven Katičić pokrenuo je inicijativu vezanu za uvođenje tzv fonda solidarnosti u Općini Kakanj koji bi služio za pomoć u liječenju oboljelih osoba. Poslije su se u diskusiju uključili i drugi vijećnici, pa i načelnik Nermin Mandra koji je na raspravi o Budžetu za 2017 kazao da bi kompletna budžetska rezerva trebala da se prebace u te svrhe.

Vijećnik Semir Mušija postavio je dvije vijećničke inicijaive. Jedna se ticala čišćenja dijela ulice 4. juli, a druga postavljanje trajnih usporivača brzine na kakanjskim gradskim saobraćajnicama.

Dnevni red je dopunjen sa dvije tačke i usvojen jednoglasno. Usvojen je rebalans Budžeta za 2016. godinu sa 21 glasom ZA i 5 glasova PROTIV.

Tačka koja je izazvala najviše rasprave je bila Budžet za 2017. Iako je u formi Nacrta Budžet iznosio 21.008.945,84 KM, predložen je Budžet od 22.920.699,57 KM. U raspravama je budžet okarakterisan kao izuzetno ambiciozan, te da će prihodovnu stranu biti nešto teže ostvariti. Načelnik Mandra Budžet je u obraćanju okarakterisao i kao izuzetno razvojni. Nakon glasanja, usvojen je Prijedlog budžeta sa 21 glasom ZA i 5 glasova PROTIV.

Odluka o utvrđivanju registra mjesnih zajednica, naseljenih mjesta i dijelova naseljenih mjesta na području općine Kakanj te odluka o utvrđivanju registra naziva ulica, trgova i mostova na području općine Kakanj prepravljena je u nacrt i naći će se na jednoj od narednih sjednica vijeća.

Jednoglasno je usvojeniprogram rada Općinskog vijeća za 2017. godinu.

Većinu je dobio i Prijedlog odluke o davanju na korištenje stambenih jedinica izgrađenih na osnovu projekta „Program rješavanja stambenog problema Roma na teritoriji općine Kakanj“ gdje su dodijeljeni stanovi za deset romskih porodica.
Usvojena je i odluka o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje ugrađenih podzemnih kontejnera JP „Vodokom“ d.o.o. Kakanj. Vrijedi izdvojiti i da je Općinsko vijeće dalo saglasnost načelniku o istupanju Općine Kakanj iz članstva Regionalne ekonomske zajednice „REZ“ d.o.o. Zenica. Razlog je taj da članstvo u ovoj agenciji ne donosi ništa Općini a izdvajaju se finansijska sredstva za članstvo.

Usvojen je prijedlog kriterija raspodjele sredstava za sport iz budžeta Općine Kakanj te rebalans Finansijskog plana za 2016. godinu JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj. Također, usvojeni su i kriteriji za raspodjelu sredstava za sport te prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju pristupne saobraćajnice pomoćnom stadionu i igralištu FK Rudara Kakanj. Usvojen je i zaključak o davanju saglasnosti na Odluku o izmjeni i dopuni Pravila Javne ustanove KSC Kakanj.

visoko.ba/kaportal.ba