Naslovnica BiH Politika Opozicija i D...

Opozicija i DNS smatraju da je dobro što se ne prodaje “Ljubija”, Đokić žali

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izrazio je zadovoljstvo jer je danas u Narodnoj skupštini RS-a odbijena odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ Commonwealth of Dominica.

46
PODIJELI

– Raduje me da je propala jedna od nakaradnih ideja ove vlade i što rudari u Prijedoru neće strahovati za svoju budućnost, rekao je Čavić novinarima u parlamentu RS-a.

I poslanik PDP-a Branislav Borenović je pozdravio odluku i principijelnost DNS-a koji je, iako je koalicioni partner SNSD-a, bio protiv ove odluke Vlade RS-a.

– Najvažnije je da SNSD nije imao podršku za odluku, rekao je Borenović ističući da su vladajuću stranku podržali socijalisti te svi poslanici, kako je rekao, „papci“, koji su ranije napustili svoje stranke.

Duško Ivić je uime DNS-a rekao da je ta stranka na ovoj tački pokazala principijelnost, te izrazio zadoovljstvo odlukom parlamenta koja će mnogo značiti za prijedorsku regiju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, međutim, smatra da je ovo štetna odluka parlamenta RS-a.

Rekao da je ova investicija trebalo da pomogne Rudniku „Ljubija“ i prijedorskoj regiji.

– Vlada RS-a je željela ovim da osigura duži rad rudnika u Prijedoru, dodao je Đokić ističući da je Vlada RS-a željela da proda akcije u „mrtvom preduzeću“, ali će sve sada ostati isto.

Najavio je da će Vlada RS-a nastaviti saradnju s „ArcelorMittalom“, ali je dodao da ovo ne smatra svojim porazom.

Nezavisna poslanica Simuna Žakula je rekla da ona nije glasala za odluku o prodaji „Ljubije“ te zatražila izvinjenje predsjednika SDS-a Vukote Govedarice koji je unaprijed rekao da je napustila SDS kako bi podržala odluku o prodaji „Ljubije“.

Međutim, uime SDS-a je reagovala Sonja Karadžić-Jovičević koja je rekla da se znalo da SNSD za prodaju državnih akcija u „Ljubiji“ ima 39 glasova te je Žakula zaključila da je bolje da ostane suzdržana, jer ne bi ništa se promijenilo ni njenim glasom, budući da skupštinska većina broji 42 poslanika.

Odluka Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ Commonwealth of Dominica nije danas podržana u Narodnoj skupštini RS-a.

Za odluku je glasalo 39 poslanika, protiv su bila 34, a suzdržano sedam poslanika.

Vlada RS-a je 12. aprila odlučila da se državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.