BiHOptužnice iz oblasti privrednog kriminala: Počinjena šteta od 8.021.907 maraka

Optužnice iz oblasti privrednog kriminala: Počinjena šteta od 8.021.907 maraka

Okružno javno tužilaštvu u Bijeljini od početka ove godine podiglo je osam optužnica iz oblasti privrednog kriminala, kojim je pričinjena ukupna materijalna šteta od 647.510 KM.

Zakašnjele prijave

U prošloj godini takvih optužnica je bilo 15, a prema podignutim optužnicama, šteta pričinjena privrednim kriminalom u 2016. iznosila je 8.143.991,61 KM.

Inače, ovo okružno tužilaštvo u svom sastavu ima Odjeljenje za privredni i organizovani kriminal, u kojem su angažovana četiri tužioca.

– U radu na predmetima privrednog kriminala poteškoću predstavlja nedostupnost osumnjičenih osoba, prikupljanje originalne dokumentacije, te obimnost vještačenja, naglašavaju iz bijeljinskog Okružnog tužilaštva, u kojem su trenutno u radu 34 predmeta iz oblasti privrednog kriminala.

Inače, najveći predmet iz ove oblasti, a koji je vođen u ovom Tužilaštvu, jeste protiv Darka Jeremića i Veroljuba Janičića u predmetu Bobar osiguranje, zbog krivičnog djela nesavjesno privredno poslovanje. Počinjena šteta u ovom predmetu iznosila je 8.021.907 maraka.

I Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u svom sastavu također ima Odjeljenje za privredni i organizovani kriminal, u kojem radi deset tužilaca.

– Kada govorimo o privrednom kriminalitetu, on je po svojoj strukturi specifičan i teže ga je otkriti. U tom smislu, prije pet godina prvi put u Bosni i Hercegovini, pri Policijskoj upravi Banja Luka, formirani su istražni, odnosno finansijski timovi, koji direktno sarađuju sa tužiocima Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka na ovim predmetima. Tužioci rukovode i daju upute ovlaštenim službenim licima kada je u pitanju prikupljanje dokaza u predmetima privrednog kriminala, takođe, brže se vrše provjere u tim predmetima, a sve to u praksi doprinosi brzini i efikasnosti krivičnog postupka, kažu u banjalučkom tužilaštvu.

Problemi s kojim se oni susreću u procesuiranju predmeta privrednog kriminala se odnose na: kvalitet podnesenih krivičnih prijava, kasno prijavljivanje krivičnih djela, nedostatak novčanih sredstava za finansijska vještačenja, te problemi oko kvalitete obavljenih finansijskih vještačenja.

U prošloj godini ovo tužilaštvo u radu je imalo ukupno 1.632 predmeta privrednog kriminala (prijave i istrage), a iz ove oblasti su podigli 102 optužnice.

Prema izvještaju o radu za prošlu godinu, u radu su imali 997 prijava, koje sa 223 nezavršene prijave iz 2015, čine ukupan broj od 1.220 prijava u prošloj godini.

– Od pomenutog broja, riješeno je 1.030 prijava, a na kraju 2016. ostalo ih je nezavršeno 190. U prošloj godini su riješene 33 prijave više nego 2015. U prošloj godini Tužilaštvo je naredilo 318 istraga, tako da ih je sa 94 neriješene istrage iz 2015. bilo ukupno 412, napominju iz ovog tužilaštva.

U banjalučkom tužilaštvu kažu da ne raspolažu podacima o visini štete pričinjene privrednim kriminalom u prošloj godini.

Jedna od optužnica koje su prošle godine privukle pažnju javnosti svakako je ona protiv Miroslava Višekrune, bivšeg direktora preduzeća Trevira, optuženog za pronevjeru. Kako se još tada pisalo, on je prisvojio oko 32.000 KM.

U februaru ove godine potvrđena je optužnica protiv Darka Bajića zbog zloupotrebe položaja i Zlatka Martinovića zbog krađe. Naime, prvooptuženi je u namjeri sticanja imovinske koristi drugom, prekoračio granice svog ovlašćenja, a drugooptuženi je oduzeo tuđu pokretnu stvar u namjeri da njenim prisvajanjem pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist.

Istočno Sarajevo

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, u Odjeljenju za privredni i organizovani kriminal, ima raspoređena dva tužioca i trenutno imaju 86 otvorenih predmeta.

“Iz razloga što ne komentiramo otvorene predmete, nismo u mogućnosti da vam damo više detalja”, odgovorili su nam.

U prošloj godini iz oblasti privrednog kriminala podigli su 14 optužnica, u kojima je optuženo 19 osoba, dok je bilo 67 istraga protiv 117 osoba. Zaprimljena je 81 prijava protiv 175 osoba.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE