Lokalne TemeOsmane ostavi dimnjak kao simbol i spomenik budućim generacijama

Osmane ostavi dimnjak kao simbol i spomenik budućim generacijama

Ako malo ozbiljnije pogledamo izgled današnjeg urbanog dijela Visokog i njegovu perspektivu u budućnosti u smislu širenja onda je najbolja i jedina opcija upravo kroz nekadašnje pogone KTK Visoko u Prijekom, a koji su od januara ove godine u vlasništvu uspješne kompanije Suša Commerce iz Visokog.

Stara je to ideja iz 2012.godine o tome kako bi se sadašnja glavna čaršijska ulica mogla zatvoriti i pretvoriti u pješačku zonu, dok bi u Prijekom bio izgrađen tzv.”Privredni grad” gdje bi se usmjerio i saobraćaj koji bi povezao staru cestu na nekadašnjoj “Peradarskoj” sa zaobilaznicom kroz Prijeko. Ovdje nećemo pretjerano spominjati ludost aktuelne vlasti od prije nekoliko godina kada su predlagali da se kompletan KTK u Prijekom pretvori u muzej.

Uspješan je i mlad čovjek Osman Suša koji umjesto teoretski, jasnim, vidljivim, praktičnim i opipljivim djelima potvrđuje ovaj prefiks – uspješan. Fotografišući danas lokaciju nekadašnjeg KTK u Prijekom učini nam se zgodnim da pragmatičnom Osmanu damo prijedlog koji iznosimo javno o tome da se dimnjak u krugu nekadašnje fabrike sačuva od rušenja i pretvori u jednu vrstu spomenika koji bi u budućem stambeno-poslovnom i privrednom gradu možda mogao biti mali trg koji bi podsjećao na kolektivnu emociju onoga što je nekada tu bilo.

Ovo je naravno samo prijedlog, a u kapitalističkom i klasnom društvu u kakvom živimo onaj koji kupuje vlastitim novcem i investira, ima potpuno pravo da radi šta god želi sa kupljenom imovinom.

Imali su Visočani mogućnosti, da su znali, sačuvati mnogo toga što je nekada svjedočilo “visočkim privrednim čudom”. Danas, gledajući tržni centar S, uskoro Vemu, pa ubuduće i lokaciju u Prijekom, možemo samo reći “aferim Osmane”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE