Naslovnica Preporuka Teme Otkriven Kris...

Otkriven Kristov grob u Jerusalemu nakon restauracije

104
PODIJELI

Grob gdje je po tradiciji sahranjen Isus Krist otkriven je danas na ceremoniji u crkvi Svetog groba u Jerusalemu, nakon devet mjeseci restauracije.

Vjerodostojnici raznih hrišćanskih vjeroispovjesti učestvovali su na ceremoniji kod groba čija mramorna konstrucija sada ponovo ima originalnu oker boju, prenose novinari. “Ovo nije samo poklon Svetoj zemlji, to je poklon cijelom svijetu”, rekao je jerusalimski pravoslavni patrijarh Teofil treći obraćajući se prisutnima među kojima je bio i grčki premijer Alexis Tsipras.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspješno je okončao radove na restauraciji edikula – riječ izvedena iz latinskog termina “aedecule”, što znači “mala kuća”. Radovi su počeli u maju 2016.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vasksnuća iz 12. vijeka, na ostacima iz 4. vijeka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

Gradilište je u oktobru imalo istorijski trenutak, kada je mermerna ploča koja pokriva grob bila sklonjena na tri dana. Posljednji put prije toga kada su ljudi došli do srca najsvetijeg mjesta kršćanstva bilo je 1810, kada je obavljena restauracija nakon požara.

Tokom 1960-ih i 1990-ih druge obnove su izvedene u raznim dijelovima crkve koja se nalazi u starom gradu Jerusalemu, kod najvećih svetilišta judaizma i islama Zida plača i Brda hrama, međutim edikula nije dirana.

Za devet mjeseci i za cijenu od 3,4 miliona eura praktično sve je demontirano, očišćeno i restaurirano, uključujući i stubove i kupole iznad i unutar zgrade. Prozor je otvoren da bi se dozvolo hodočasnicima da prvi put vide goli kamen stare pećine.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mjestu decenijama palili svijeće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je posljednji put obnovljen prije više od 200 godina.

Svjetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Radove su finansirale tri vodeće hrišćanske vjere u toj crkvi grčko-pravoslavna, franjevačka i jermenska kao i od javnih i privatnih donacija.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.