PreporukaOtkrivena tajna na dnu Tihog okeana: Pronađena olupina broda koji je imao...

Otkrivena tajna na dnu Tihog okeana: Pronađena olupina broda koji je imao zloglasnu zadaću u 2. svjetskom ratu

Skupina istraživača vođena jednim od osnivača Microsofta Paulom Allenom, otkrila je olupinu tog broda na dnu Tihog oceana, na dubini većoj od pet kilometara. To otkriće znači svojevrsni završetak jedne od najtragičnijih pomorskih katastrofa u američkoj pomorskoj povijesti.

‘To što možemo odati počast hrabrim ljudima s Indianaposlica i njihovim obiteljima nakon otkrića olupine broda jako je značajno za završetak 2. svjetskog rata’, rekao je Allen i dodao da svi Amerikanci duguju veliku zahvalnost posadi broda zbog njihove hrabrosti, odlučnosti i žrtve u takvim okolnostima.

Nastavlja se potraga za ostatkom olupine broda.

Indianapolis je potonuo u samo 12 minuta, što je onemogućilo slanje signala za pomoć ili postavljanje opreme za spašavanje. Prije napada 30. srpnja 1945., taj je brod bio na tajnoj misiji: dostavljao je komponente za atomsku bombu koja je bačena na Hirošimu 6. kolovoza 1945.

Samo 316 ih je preživjelo

Na brodu se nalazilo 1196 osoba, a 316 ih je preživjelo. Danas je živo samo 22 od tog broja preživjelih.

Michael William Emery koji je ime dobio po svom ujaku koji je izgubio život u potonuću ovog broda, kaže da je u šoku što je pronađena olupina.

‘Preplavljen sam emocijama. Dio mene je htio da se taj brod pronađe, a dio nije. Sjećanje na noćne more koje sam imao kao dijete, u kojima sam pokušavao spasiti svog ujaka sada me preplavljuje’, rekao je.

13-člani tim nastavit će potragu na tom području i rad na pronađenoj olupini, piše CNN.

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE