ZanimljivostiOtkriveno zašto mrzimo da čujemo svoj glas na snimku

Otkriveno zašto mrzimo da čujemo svoj glas na snimku

To je zato što nama naš glas zvuči potpuno drugačije nego drugim ljudima. Da pojednostavimo, kada čujete tuđi glas vaš mozak prima zvučne talase koji dolaze od te osobe i pretvara ih u zvukove.

Kada vi pričate, vaš mozak dobija vibracije iz dva izvora, onih koji putuju kroz vazduh iz vaših usta i one koji dolaze iz vas.

“Zvuk ide kroz naše sinuse i sva prazna mjesta u našoj glavi i u sredini naših ušiju što utiče na to da sopstveni glas čujemo potpuno drugačije od toga kako ga drugi čuju“, objašnjava Martin Birkal, profesor laringologije za „Tajm“.

Ne brinite, ne zvučite tako zaista.

b92.net/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE