BiHOtkud pravo političarima da svake dvije godine "mobilišu ljude za rat"?

Otkud pravo političarima da svake dvije godine “mobilišu ljude za rat”?

Političari u Bosni i Hercegovini u kampanji za Lokalne izbore 2. oktobra atmosferu su doveli do usijanja, a društvene mreže preplavljene su pitanjima hoće li u BiH biti rata, piše novinska agencija Patria.

I tako je to godinama unazad. Pojedinci neodgovorno svojom retorikom podižu strasti koja nakon izbora jenjava. Bez obzira što je riječ o “predizbornoj retorici” to je dovoljno za uzburkavanje duhova prošlosti u javnosti. Pitanje je otkud pravo političarima da svake dvije godine “mobilišu ljude za rat”.

Almir Terzić, politički analitičar vrlo precizno u razgovoru za novinsku agenciju Patria govori da je “zapaljiva retorika najprofitabilnije djelovanje političara u Bosni i Hercegovini u izbornoj godini“.

– Takav oprobani recept na homogeniziranju svog biračkog tijela im je do sada uspijevao u varanju birača. I onda, logično je, ono što se pokazalo dobrim – ne treba mijenjati. Tako je i ove godine. Ponovo su aktuelni referendumi, prijetnje, dizanje tenzija, pravljenje vještačkih kriza… Dva su krivca za takvo stanje: Prvo birači koji nasjedaju na takvu priču jer umjesto da na izborima kazne one koji ih dovode na rub ludila, često im daju povjerenje misleći da su zapravo oni dobri zaštitnici njihovih ”nacionalnih interesa”. A da su prevareni, birači zapravo shvate tek nakon što se zatvore biračka mjesta jer tada i najveći neprijatelji postaju dobri saradnici, ali ne na realizaciji planova u interesu svojih naroda koji su ih birali nego samo s jednim ciljem – raspodjelom tala – kaže Terzić.

On dalje upozorava da „dok god budemo razmišljali podijeljeni na troje, a ne djelovali kao jedno neće nam biti bolje“.

– Drugi krivac su mediji koji dopuštaju da budu aktuelni sudionik političkih podvala. Umjesto da mediji diktiraju djelovanje političara, odavno je u BiH postalo suprotno. Političari svjesno i ciljano upravljaju medijskim prostorom s temama i pričama koje njima tog trenutka odgovaraju. I to je zatvoreni krug. Mediji moraju više raditi u interesu građana, a ne političara. Ako recimo oni počnu govoriti o nemogućnosti dogovora primjerice o Mostaru mediji bi trebali samo dati kratku blic vijest – Mostar još uvijek na čekanju, a onda prilozima i tekstovima prikazati smeće na ulicama, pse lutalice – dodao je Terzić.

Zapravo treba ih stalno podsjećati na posljedice njihovog nerada, potcrtava ovaj analitičar te ističe da je „problem što su se narodi i građani u BiH umjesto za borbu u svojoj državi odlučili na povlačenje“.

– Odlučili su se na bijeg u Njemačku, Švedsku, Austriju… Dok se narodi i građani ne ujedine u borbi za spas BiH i ne spriječe da njome upravljaju oni koji je uništavaju nikome neće doći bolji dani. Stalno će se, ma koliko to suludo zvučalo, u vrijeme kada sve države regiona govore o EU i NATO, u BiH i dalje govoriti o ratu, otcjepljenjima, majorizaciji, referendumima… Svima koji to rade treba jasno pokazati da ta priča neće proći i da više ne prolazi. Ali, sumnjam da će se to tako brzo desiti – dodaje Terzić.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE