Otvoren sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom”

1216

Jutros je, u KSC “Mladost”, za sve posjetitelje iz Visokog ali i okoline, otvoren dvanaesti izložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, “Jesen u Visokom”.

Ove godine svoje rukotvorine predstavit će 63 izlagača iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, koji su pripremili raznolik asortiman proizvoda.

Ove godine, prvi put, pripremljen je štand sa proizvodima učenika Poljoprivredne tehničke škole MSŠ “Hazim Šabanović” iz Visokog koji su predstavili svoje zimnice i džemove spravljene u svojim domovima. Za danas su još pripremili i okrugli stol na kojem će biti predstavljena prezentacija „Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj ruralnog turizma na području općine Visoko”, sa početkom u 14,30 sati.

Razgovarali smo i sa našom sugrađankom Ernom Okanović, vlasnicom porodičnog biznisa “ALT-MED”, koja se već nekoliko godina bavi proizvodnjom prirodnih preparata na bazi ljekovitog bilja i liječenjem fitoterapijom.

“Naš cilj na ovom sajmu je upoznati što veći broj Visočana, ali i ljudi iz drugih mjesta koliko je fitoterapija važna i koliko je zapravo bitno preventivno očuvati naš organizam, ali i ukoliko dođe do nekog oboljenja na koji način ga izliječiti. Ono što nas čini jedinstvenim na našem tržištu jeste ljekovita gljiva čaga-najjači prirodni antioksidans u cijelom svijetu, sadrži mnogo aktivnih suptanci koji su jako važni za naš organizam jer ga štiti i čini nas otpornijim. Također se koristi i kod težih kancerogenih oboljenja, ali je jako dobra i za našu kožu. U ovom periodu najtraženiji su, pored gljiva čage, dakako, preparati za plućna oboljenja zbog zagušljivosti zraka i osjetljivosti naših disajnih organa, ali i preparati za njegu i očuvanje kože i, svakako, tinkture protiv masnoće i dijabetesa, – kazala je Okanović.

Izložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom” će danas biti otvoren do 20,00 sati, a sutra od 9,00 do 18,00 sati kada će sajam biti zatvoren.

Fotogalerija: