Naslovnica BiH Kultura Otvorena 33. ...

Otvorena 33. Sarajevska zima pod motom “Svileni put umjetnosti”

U Narodnom pozorištu Sarajevo u utorak je svečano otvoren 33. Međunarodni festival “Sarajevska zima". Ovogodišnje izdanje pod motom "Svileni put umjetnosti", trajat će do 21. marta 2017

61
PODIJELI

Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime, izjavio je tom prilikom kako će gosti moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama i programima predstavljanja kulturne baštine tokom ovogodišnjeg festivala “Sarajevska zima”.

“Večeras imamo izložbe u kojima učestuju Iran, Kina, Indija, Indonezija i Bosna i Hercegovina, a nakon toga i promociju knjige o proizvodnji svile u prisustvu ambasadorice Indonezije. Poslali smo i poruke u čast teme festivala, a to je substanca Sarajeva i Svileni put umjetnosti”, rekao je Spahić, dodajući kako će ovogodišnje izdanje Sarajevske zime otkriti svo bogastvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika diljem svijeta, javlja Anadolu Agency (AA)..

“To je jedna velika priča jer kad pogledate kolekciju Zemaljskog muzeja BiH i sve ono što je sačinjeno od svile i kad čujete zvukove s Dalekog istoka i Zapada, prepoznate sve tokove civilizacija, neku tačku gdje su se karavane susretale i pronalazile civilizacijske veze. Sve to nam pokazuje da različitost kroz kreativnost stvara zajednicu koja je otvorena i koja ima snagu da prihvati drugoga i drugačijeg”, rekao je Spahić.

Prvog dana festivala je održana i izložba radova od svile iz Indonezije, a otvorila ju je ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, koja je tom prilikom istakla kako je festival “Sarajevska zima” dobra prilika za kulturnu saradnju među zemljama u svijetu.

“Ovo je prvi put da učestvujemo na ovom festivalu, i veoma smo

ponosni zbog toga jer ovdje možemo predstaviti kako se proizvodi svila i lijepi proizvodi od svile, koje uglavnom prave žene u našoj zemlji. To nije nimalo lagan posao. Potrebno je od dva do šest mjeseci za neke proizvode od svile. Ovo je dobra prilika za kulturnu saradnju i vrlo pozitivan događaj kako bi upoznali druge zemlje i njihove kulture. Svi zasigurno imaju šta za pokazati”, rekla je.

Otvaranju 33. Međunarodni festival “Sarajevska zima” pod motom – Svileni put umjetnosti prisustvovao je veliki broj umjetnika iz BiH i šire, kulturnih ličnosti, diplomatski kor i veliki broj građana.

Ovogodišnji festival će se održati uz učešće 1.500 umjetnika iz zemalja sa svih kontinenata svijeta, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječjih programa.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.