Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Ovo smrdi i o...

Ovo smrdi i ovo nas truje i šalje na onkologiju u KB Zenica

2828
PODIJELI

Sada je već sasvim izvjesno i posve jasno kako ne postoji sistemsko rješenje i kako niko ne zna i nije u stanju riješiti problem sa opasnim otpadom koji se nalazi u Topuzovom polju na parcelama koje pripadaju Preventu i KTK Visoko.

U prošlosti su taj otpad u neznanju kako da ga se riješe zakopavali u krugu fabrike, zatim su isti taj otpad improvizovanim cijevima ispuštali direktno u rijeku Bosnu što je bio svojevrstan zločin prema ekologiji i životnoj sredini, osobito ako znamo da se iz rijeke Bosne navodnjava moštranski kraj sa kojeg se povrćem hrani kompletna regija, a u posljednje vrijeme to kontaminirano zemljište je ozbiljan problem i za plasteničku proizvodnju u Visokom, a koja je u ekspanziji.

Godinama unazad smo pisali i dokazima potkrepljivali činjenicu da prijeratni nataloženi otpad kromovane kože odmah uz autoput je karcenogena atomska bomba u Visokom. Odmah pored tog otpada Prevent koristi svaku priliku kada nisu pod nadzorom menagmenta KTK Visoko da odlažu svoj otpad za koji nemaju nikakvo ozbiljno rješenje ( a imali su, međutim zbog pohlepe pojedinaca raskinuli su taj ugovor ) i zbog čega nerijetko plaćaju kazne po RS-u i nekim dijelovima FBiH.

Rezultat kompletnog ovog nemara velike kompanije i nezainteresovanosti lokalne vlasti da zaštiti svoje građane, ili kako ih oni vide “svoje birače”, jesu kartoni pacijenata iz Visokog na onkološkom odjeljenju Kantonalne bolnice Zenica gdje uz Kakanj i Maglaj prednjačimo po broju oboljelih od raka.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.