SvijetPalestinska državnost centralna tema arapskog samita u Jordanu

Palestinska državnost centralna tema arapskog samita u Jordanu

Arapski čelnici u srijedu su se okupili u Jordanu na godišnjem samitu na kome će apel za prihvatanje palestinske državnosti zauzeti središnje mjesto.

Očekuje se da današnji samit podrži ključne palestinske pozicije, šaljući signal američkom predsjedniku Donaldu Trumpu uoči sastanaka u Bijeloj kući s čelnicima Egipta i Jordana da sporazum o palestinskoj državnosti mora prethoditi svakoj normalizaciji odnosa između Izraela i Arapa.

Palestinsko pitanje također je i  test arapskog jedinstva u podijeljenoj regiji, u kojoj se čelnici često nađu na suprotnim stranama u dugotrajnim sukobima.

S mjesta održavanja samita na obalama Crvenog mora u Jordanu, čelnici 21 arapske zemlje imaju pogled na Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne prisustvuje današnjem skupu. On nije pozivan na samite Arapske lige otkako je Sirija suspendirana iz te grupacije nakon izbijanja ustanka u 2011. godini, prenosi Associated Press.

visoko.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE