SvijetPalestinski lokalni izbori neće biti održani u pojasu Gaze

Palestinski lokalni izbori neće biti održani u pojasu Gaze

Palestinska vlada na Zapadnoj obali objavila je u utorak da predstojeći lokalni izbori neće biti održani u pojasu Gaze, teritoriji kojom vlada islamska militantna grupa Hamas.

Premijer Rami Hamdallah izjavio je da je Hammas “odbio da održi izbore” u pojasu Gaze 13. maja. Izbori će se održati samo na Zapadnoj obali, gdje Palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa i njegov pokret Fatah upravljaju autonomnim enklavama.

Palestinci su podijeljeni otkako je Hamas preoteo Gazu u 2007. godini od Abbasovih snaga u krvavim uličnim borbama. Ponovljeni pokušaji pomirenja dvije strane propali su.

Izbori su prvobitno bili zakazani za oktobar prošle godine, ali su odgođeni nakon što su Hamasovi sudovi odbacili većinu Abbasovih izbornih listi.

Portparol Hamasa Fawzi Barhoum osudio je današnju objavu sa Zapadne obale, rekavši da ona ” samo produbljuje podijele”, prenosi Associated Press.

visoko.ba / FENA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE