SvijetBliski istokPalestinski premijer pozvao Njemačku da prizna palestinsku državu

Palestinski premijer pozvao Njemačku da prizna palestinsku državu

On ih je također pozvao da podrže zahtjeve palestinskih zatvorenika koji su već devet dana u štrajku glađu u izraelskim zatvorima, izvještava palestinska agencijaa WAFA.

Na konferenciji za novinare u Ramali sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Sigmarom Gabrielom, Hamdallah je rekao da je jedina alternativa dvjema državama aparthejd u jednoj državi.

Hamdallah je izrazio nadu da će predstojeći sastanak između predsjednika Mahmouda Abbasa i njegovog američkog kolege Donalda Trumpa u Washingtonu 3. maja rezultirati “postizanjem mira”.

Gabriel je kazao da je dvodržavno rješenje najbolji način za mir između Palestinaca i Izraelaca.

Rekao je da se nada da će SAD raditi na implementaciji ovog rješenja, dodajući da će ekonomska pomoć Palestincima potaknuti mirovne napore i da je to u najboljem interesu Izraela jer će biti dobro i za Izrael ako Palestinci žive u razvijenom društvu.

Kazao je također da će Njemačka, koja pomaže Palestincima da izgrade svoje institucije i razviju ekonomiju u pripremi za vlastitu državu, nastaviti raditi sa njima putem zajedničkog međuministarskog komiteta.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE