SvijetRegijaParlamentarni izbori u Albaniji 25. juna

Parlamentarni izbori u Albaniji 25. juna

Izbori su bili zakazani za 18. juni, ali su pomjereni nakon sporazuma između vlasti i opozicije postignutog protekle sedmice, uz posredovanje zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Nishani je dekretom odredio da se 25. juna, osim parlamentarnih izbora, održe i lokalni izbori u opštini Kavaja.

Albanske političke partije postigle su 18. juna kompromis o izborima. Nakon tročasovnog sastanka, albanski premijer Edi Rama iz vladajuće Socijalističke partije i lider opozicione Demokratske partije Lulzim Basha saopštili su da je postignut dogovor o održavanju izbora.

Albanski Parlament je raspušten uoči izbora, ali se očekuje da će u ponedjeljak održati vanrednu sjednicu na kojoj će se imenovati sedam tehničkih ministara, koje će predložiti opozicija.

Opozicija od februara bojkotuje parlament i odbila je da se kandiduje na izborima tvrdeći da će vlada manipulisati glasanjem.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE