SvijetEvropaPartija Bojka Borisova pobijedila na parlamentarnim izborima

Partija Bojka Borisova pobijedila na parlamentarnim izborima

Sve agencije koje su pratile jučerašnje izbore objavile su da je stranka konzervativaca dobila između tri i pet odsto glasova više u odnosu na drugoplasiranu Bugarsku socijalističku partiju (BSP).

GERB je osvojio između 32 i 33 posto, a BSP 28 posto glasova.

Treća je koalicija Ujedinjene patriote sa 8,49 posto glasova, a četvrta Stranka bugarskih Turaka-Pokret za prava i slobode (PPS) sa 7,72 posto.

U 44. saziv bugarskog Sobranja ući će i stranka “Volja” biznismena Veselina Mareškog, a vjerovatno i “Reformatorski blok”.

Nijedna od stranaka u novom parlamentu nije obezbijedila dovoljnu podršku da upravlja samostalno, pa će Vladu najvjerovatnije kao i prije dvije godine formirati GERB, patrioti i reformatori.

Bugarsko Sobranje čini 240 poslanika i ukoliko mjesta obezbijedi pet stranaka, GERB će imati 94 mandata, BSP 85, Patriote 25, PPS 23 i “Volja” 14 poslanika.

Očekuju se i rezultati glasanja iz inostranstva, odnosno glasovi 150.000 birača koji mogu da utiču na izborne rezultate, uglavnom u korist GERB-a.

Lider GERB-a Bojko Borisov zahvalio je večeras biračima i najavio brzo formiranje Vlade.

“Bugarski narod je toliko mudar i ja sam mu zahvalan što je razmotrio sve rizike i izabrao najbolju opciju”, naglasio je Borisov.

Sa novom premijerskom funkcijom, Borisov će biti “rekorder” koji će upravljati zemljom i u trećem mandatu.

Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da je izlaznost u odnosu na izbore za saziv prethodnog Sobranja bila veća. Prema navodima CIK-a, do 17.00 časova glasalo je 2,9 miliona od ukupno 7,8 miliona građana sa pravom glasa.

Bugari su glasali na 12.294 biračka mjesta u zemlji i 371 biračkom mjestu u 70 država.

Na glasačkim listićima nalazila su se imena 13 partija, devet koalicija i 21 nezavisnog kandidata sa ukupno 4.010 kandidata – 1.209 žena i 2.801 muškarcem.

Vanredne parlamentarne izbore u Bugarskoj pratilo je više od 4.000 posmatrača, a zabilježeno je i više nepravilnosti.

Bugarska je u političku krizu ušla nakon pobjede generala Rumena Radeva na predsjedničkim izborima u novembru prošle godine.

Radev je raspisao prijevremene parlamentarne izbore, nakon što je Borisov podnio ostavku na mjesto premijera jer je kandidat njegove stranke izgubio na predsjedničkim izborima.

Radev, kojeg su podržali socijalisti, pobijedio je protivkandidata Cecku Cačevu iz GERB-a sa više od 20 posto razlike.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE