Sportsko-rekreativni klub “Bosna” iz Zenice, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, realizirao je program “Partnerstvo plus” tokom koje je grupa od 18 vatrogasaca i članova klubova ekstremnih sportova iz Kaknja, Visokog i Zavidovića završila obuku u tehnikama spašavanja ljudi i imovine na vodi i pod vodom.

Nakon obuke na rijekama Bosna i Neretva pripadnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj uručen je i dio nove savremene opreme čija je vrijednost oko 25.000 KM.

Općina Kakanj je nedavno izvršila kupovinu prenosivog daljinski upravljanog vatrogasnog monitora – topa, zatim nabavku vatrogasne puške, motorne pile za metal i beton i druge opreme.

Vatrogasni monitor-top, čija je tržišna vrijednost oko 11.000 KM, je daljinski upravljani uređaj projektovan za rad u ekstremnim uvjetima i agresivnoj okolini gdje su potrebni veliki dometi i snaga mlaza za izbacivanje.

Nakon predaje opreme načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra konsultirao se s vatrogascima u vezi s  potrebama i novim nabavkama savremene vatrogasne opreme radi prevetivne zaštite građana i privrednih objekata.