BiHPolitikaPDP i NDP bezrezervno podržavaju kandidaturu Mladena Ivanića

PDP i NDP bezrezervno podržavaju kandidaturu Mladena Ivanića

Iako je do raspisivanja opštih izbora ostalo deset mjeseci, Glavni odbor NDP-a je jučer (subota), kako je najavio potpredsjednik te stranke Zdravko Krsmanović, trebao da donese odluku o zajedničkom nastupu sa PDP-om, piše Glas Srpske.

– Donijećemo odluku o nastupu sa PDP-om u jednom političkom bloku. Ove dvije stranke će i na nivou RS i BiH imati zajedničke liste i zajedničkog kandidata za predsjednika RS, a to će biti Ivanić. Sa SDS-om i ostalim strankama ćemo pregovarati o ostalim pojedinačnim funkcijama – izjavio je Krsmanović.

Na pitanje da li je rano za razgovore o kandidatima, imajući u vidu da će izbori biti raspisani u maju i održani u oktobru iduće godine, Krsmanović je kazao da je rano onom ko nema pravog kandidata.

– Nama koji imamo pravog kandidata nije rano – rekao je Krsmanović.

Da su međustranački razgovori počeli potvrdio je i lider PDP-a Branislav Borenović, koji je na toj poziciji naslijedio Ivanića, koji je izabran za njegovog počasnog predsjednika. Borenović kaže da uveliko traju razgovori o zajedničkom nastupu i da je logično da izađu zajedno na izbore.

– Očekivanja obje partije su da Ivanić bude jedan od dva zajednička kandidata opozicije, ali o tome tek treba da razgovaramo i postignemo dogovor. Važan je i stav samog Ivanića – rekao je Borenović i dodao da će razgovori sa SDS-om početi kada ta stranka završi konsolidaciju u svojim redovima i izabere novo rukovodstvo.

Sa Ivanićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a nedavno je istakao da je još rano govoriti o izborima i eventualnoj kandidaturi za predsjednika Republike. Ta tema će, kako je rekao, doći na dnevni red za nekoliko mjeseci, a do tada se treba posvetiti konkretnim stvarima i pokušati napraviti promjene u životu.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je takođe ocijenio da je još rano za priču o izborima, ali i da je zanimljivo da je sve vrijeme uporno potencira Krsmanović.

– Mislim da bi Krsmanović trebalo malo da se uozbilji u vezi sa tim pitanjem. Doći će vrijeme kada ćemo pričati o tome. SDS je najveća opoziciona partija i ako će ko prvi zauzimati stavove to će biti SDS, a ne Krsmanović. Doći će vrijeme kada ćemo otvoriti to pitanje, a do tada političke partije mogu o tome da razmišljaju. Da li Krsmanović ima neke lične interese u tome, vjerujem da ima, a interesantno je da samo on o tome priča – rekao je Govedarica.

Birači će, osim predsjednika Srpske, izabrati i novog člana Predsjedništva BiH iz RS. Na posljednjim opštim izborima zajednički kandidat Saveza za promjene za predsjednika RS bio je Ognjen Tadić iz SDS-a, a za člana Predsjedništva BiH Ivanić.

Glavni odbor SDS-a u nedjelju bi trebalo da izabere novo rukovodstvo stranke, odnosno po jednog potpredsjednika iz svake izborne jedinice u Srpskoj i po jednog iz reda žena i mladih. U banjalučkoj, prijedorskoj i posavskoj regiji nije postignuto jedinstvo u vezi sa kandidaturama za potpredsjednike, pa će Glavni odbor birati između najmanje dva kandidata.

Biće izabrano i novo rukovodstvo Glavnog odbora SDS-a i time stavljena tačka na unutarstranačke izbore započete nakon debakla na lokalnim izborima u oktobru prošle godine.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE