NekategorisanoPejić: Preliminarni rezultati istrage o padu letjelice za 15 dana

Pejić: Preliminarni rezultati istrage o padu letjelice za 15 dana

On je napomenuo da je Komisija, odmah po saznanju o nesreći, završla prvu fazu preliminarne istrage, ali da vještačenje letjelice još nije okončano, te da neće biti dugotrajnog vještačenja, jer su u toj mjeri oštećeni vitalni dijelovi da ih je, nažalost, nemoguće vještačiti.

“U narednih 30 dana imaćemo preliminarne rezultate istrage. Nije pitanje vremena, već nam je cilj da napravimo što kvalitetniju istragu i utvrdimo uzroke. Ministarstvo se ne bavi utvrđivanjem krivice. Izvještaji Komisije poslužiće Tužilaštvu BiH za eventualno pokretanje istraga, odnosno eventualno upućivanje u dalju proceduru kod sudova”, pojasnio je Pejić.

On je podsjetio da je po saznanju o tragičnom događaju u Mostaru, tim Ministarstva prometa i komunikacija BiH, na čelu sa ministrom Ismirom Juskom, bio na licu mjesta, te da je odmah formirana Komisija, koja je proširena sa posebnim vještakom medicinske struke iz oblasti vazduhoplovstva i sa još jednim ekspertom i da sada broji četiri člana.

“Istraga je nastavljena danas i cijela Komisija je trenutno u Mostaru. Nastavljeno je vještaenje ostataka letjelice, ali i izvršeno je dodatno saslušanje očevidaca”, naveo je Pejić.

Govoreći o istrazi, kazao je da je završen dio posla koji je mogao biti urađen u tom trenutku, te da se sada ide korak po korak. O uzrocima tragične nesreće, dodao je, još se ne može dogovriti.

Napomenuo je takođe da Ministarstvo raspolaže svim relevantnim informacijama u vezi sa ovim događajem, ali da detalje ne može iznositi u javnost zbog činjenica da je istraga u toku.

Stoga je upozorio da je u javnosti bilo mnogo dezinformacija, teza koje nisu utemeljene i koje su neprihvatljive, poručivši da su jedine relevantne informacije one koje dolaze iz resornog Ministarstva.

Ono što je mogao kazati jeste da letjelice ovog tipa nemaju obavezu posjedovati crnu kutiju, te da je pilot prije pada letjelice imao komunikaciju sa kontrolnim tornjem.

Osvrnuo se i na samu organizaciju letenja, te da li bilo propusta tom prilikom.

“Letjelica je bila registrovana na određeni broj mjesta. Činjenica je da broj mjesta možda nije bio u skladu sa registrovanim brojem mjesta u letjelici. Dakle, postoje određeni elementi koji ukazuju na eventualno moguće propuste u realizaciji samog leta i letenju. Nažalost, u ovoj tragediji sada sve postaje sporno”, naveo je Pejić, te ponovio da će u narednih 15 do 20 dana biti poznati preliminarne rezultate istrage, koji će ukazati na eventuelne nedostatke koji opet mogu ukazati na uzroke tragične nesreće u Mostaru.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE