BiHPolitikaPendeš šuti o 9. januaru: Koji izvještaj je predat Izetbegoviću, Čoviću i...

Pendeš šuti o 9. januaru: Koji izvještaj je predat Izetbegoviću, Čoviću i Ivaniću?

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš najavila je da će 2. februara biti završen izvještaj o angažmanu pripadnika Oružanih snaga BiH tokom obilježavanja neustavnog praznika Dana RS 9. januara u Banja Luci. Također, ministrica je nekoliko puta u izjavi za medije poručila da će javnost biti upoznata sa sadržajem ovog izvještaja, piše Patria.

Šest dana je prošlo, a Pendeš se ne oglašava. Ministrica se trenutno nalazi u Austriji gdje učestvuje na dvodnevnom sastanku ( 7. do 9. februara) ministara odbrane država članica Odbrambene saradnje u centralnoj Evropi. To znači da će javnost još čekati na informacije o događajima 9. januara.

U Predsjedništvu BiH, jučer je održan radno-konsultativni sastanak na kojem je članovima kolektivnog šefa države prezentiran izvještaj koji su sačinili članovi komisije za istragu.

Komisiju u sastavu tri Bošnjaka, dva Srbina i jedan Hrvat formirao je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Anto Jeleč.

Apsurdno je da general Jeleč koji je 8. januara navečer zaustavio slanje naredbe na teren kojom se zabranjuje angažaman pripadnika OS BiH na svečanosti 9. januara, bude glavni u istrazi i da formira komisiju.

Prema pisanju nekih medija, navodno je izvještaj koji je jučer dostavljen članovima Predsjedništva BiH pokazao da nije bilo zloupotreba niti kršenja zakona i procedura.

Ako je zaista tako, kako je onda u izvještaju okarakterisano to što su četiri srpska generala OS BiH bila u uniformama na svečanosti povodom neustavnog praznika, te ko im je izdao naredbu da dođu u Banja Luku.

S obzirom da se radi o prazniku koji je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, jasno je da su generali počinili antiustavne odnosno antidejtonske aktivnosti.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i otvorilo istragu u vezi sa ovim slučajem.

Treba napomenuti i da je tokom istrage koju je provela mješovita komisija MO BiH, a posebno pisanja konačne verzije izvještaja bilo različitih stavova. Tako je kompletirani izvještaj sa svom dokumentacijom dobio zeleno svjetlo trojice Bošnjaka iz komisije, dok se Srbi i Hrvati nisu složili, te su sačinili svoje verzije.

Koja je verzija izvještaja došla do članova Predsjedništva BiH?

nap.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE