PreporukaMuzikaPet najskupljih muzičkih spotova svih vremena

Pet najskupljih muzičkih spotova svih vremena

Najskuplji spotovi u historiji još uvijek su oni snimljeni osamdesetih i devedesetih godina.

Zanimljivo je da se na spisku pet najskupljih spotova nalazi samo troje ljudi: Madonna, Michael i Janet Jackson.

5. Michael JacksonBlack or White – 7,2 miliona dolara

Jackson je bio pionir u stvaranju video spotova, a volio je i da njegovi spotovi budu kratki filmovi. Spot za Black or White snimljen je 1991. godine. Originalna verzija traje 11 minuta. Bio je to prvi singl sa albuma Dangerous i morao je da ostavi trag. Televizijsku premijeru je imao istovremeno u 11 zemalja svijeta, i tada ga je navodno gledalo 500 miliona ljudi.

4. Madonna: Bedtime Story – Osam miliona

Singl, kao ni cijeli album Bedtime Stories nije postigao mnogo veliki uspjeh te 1994. godine. Spot je delimično snimljen u futurističkom maniru, Madonna je mijenjala izgled nekoliko puta, pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bele golubice. Koautorka pjesme je bila Björk, što se čuje u singlu, a njen ujecaj može da se vidi i u spotu.

3. Madonna: Die Another Day – 8,3 miliona

Za istoimeni Bond film iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madonna je snimila glavnu pjesmu. U spotu se Madona pojavljuje u ulozi Bonda. Tada se radilo o ukupnom iznosu od 6,1 miliona dolara, što danas iznosi oko 8,3 miliona. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pesmom ikada, spot je bio nominovan za Grammy.

2. Madonna: Express Yourself – 9,8 miliona

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Madonna je bila jedina koja je uspjela da potroši pet miliona na jedan spot. Video je režirao David Fincher, danas slavni reditelj nominovan za Oscara.

1. Michael Jackson i Janet JacksonScream – 11,2 miliona

Najskuplji spot svih vremena je spot za pjesmu Scream  snimljen 1995. godine. Riječ je o spotu u kome su brat i sestra u svemirskom brodu, zabavljaju se, ali su istovremeno i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju, piše B92. Raskošna produkcija tada je koštala sedam miliona dolara, dok se, uz inflaciju, ta cijena danas kreće oko 11,2 miliona dolara.

radiosarajevo.ba/visoko.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE