BiHRegijaPET SCENARIJA ZA RASPLET Kako može biti okončan diplomatski rat Srbije i...

PET SCENARIJA ZA RASPLET Kako može biti okončan diplomatski rat Srbije i Hrvatske

Ne nazire se kraj “diplomatskog rata” Srbije i Hrvatske, a slanje protestnih nota i njihovo odbijanje postala je uobičajena praksa u posljednje vreme. Dvije zemlje su za samo dvije nedjelje razmijenile najmanje šest ovakvih “poruka”, ali je pitanje da li će se i zaustaviti na njima, ili će bilateralni odnosi otići u nekom ozbiljnijem i lošijem pravcu, koji bi mogao da dovede i do prekida diplomatskih odnosa, piše Blic.rs, prenosi Patria.

Bivši ambasador Srbije u Švedskoj i BiH Ninoslav Stojadinović kaže da je situacija u kojoj se Srbija i Hrvatska sada nalaze “pat pozicija”, da se neće odmah i jednostavno riješiti, naročito imajući u vidu da se u septembru u ovoj zemlji održavaju vanredni parlamentarni izbori.

– Ovo može biti “elegantno” rješenje za jedan period, ali se ne može ovako do unedogled. Verujem da će slanje protestnih nota trajati do tih izbora, ali ne vjerujem da će doći do zamrzavanja ili prekida diplomatskih odnosa. Pretpostavljam da EU to neće dozvoliti – kaže Stojadinović.

Scenario 1: Slanje protestnih nota

Ne postoji ni pravilo ni rok do kada ovakva praksa može da se primjenjuje. Slanje, primanje i odbijanje protestnih nota može da potraje koliko određena zemlja želi, na isti način može da se prekine, a može i da se preduzme neki od sljedećih koraka ili u pravcu poboljšanja ili zahlađenja odnosa.

Scenario 2: Pozivanje ambasadora na konsultacije

Poslije razmjene i neprimanja protestnih nota, sljedeća stvar u diplomatskom smislu mogla bi da bude pozivanje ambasadora na konsultacije, bilo da je riječ o Srbiji ili Hrvatskoj, ili obje.

– Ako se tako nešto i dogodi, znak je da je riječ o protestu, ali i dalje ne znači niži nivo diplomatskih odnosa niti njihov prekid, jer se poslije konsultacija, i kada se otklone razlozi za nezadovoljstvo, ambasador može vratiti u zemlju u kojoj je službovao bez posebne procedure – priča Stojadinović.

Scenario 3: Povlačenje ambasadora

Vrlo ozbiljna situacija po odnose dvije zemlje bio bi sljedeći korak, a to je da ambasador bude povučen iz zemlje u kojoj službuje, a da njegov kolega iz zemlje službovanja bude proglašen personom “non grata”, što je bio slučaj sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji kada je ova zemlja priznala nezavisnost Kosova.

Scenario 4: Opoziv ambasadora

Opoziv ambasadora jeste ozbiljan korak, jer predviđa snižavanje diplomatskih odnosa na nivo otpravnika poslova i za posljedicu uglavnom ima recipročne mjere. U ovakvim slučajevima, za ponovno vraćanje diplomatskih odnosa na ambasadorski nivo potrebna je određena procedura, što podrazumijeva čekanje da druga strana (zemlja domaćin) prihvati ambasadora, odnosno da mu izda agremane.

Scenario 5: Prekid diplomatskih odnosa

Jedna od rigoroznijih mjera u diplomatskom smislu bilo bi najprije zamrzavanje odnosa sa određenom zemljom, i na kraju njihov prekid. Ako do prekida dođe, zatvara se ambasada u nekoj zemlji i povlače sve diplomate, a da bi se ponovo otvorile ambasade i razmijenili ambasadori neophodno je ispočetka sprovesti proceduru za uspostavljanje diplomatskih odnosa.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE