BiHPolitikaPIO dug u RS dostigao pola milijarde KM

PIO dug u RS dostigao pola milijarde KM

Opšta bolnica “Sveti apostol Luka” iz Doboja duguje 10,4, „SWISSLION IAT“ Trebinje – 9,7, Bolnica Istočno Sarajevo – 9,5, trebinjski “NOVOTEX”, koji je u stečaju – 9,3, Univerzitetska bolnica Foča – 7,9, Opšta bolnica Prijedor – 5,5, i Remontni zavod „Kosmos“ Banjaluka – 5,4 miliona KM.

Na ovoj listi Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske završila je i gradiška bolnica sa dugovanjem od 3,9 miliona KM, banjalučka „Mladost“ – 3,7, bijeljinska bolnica „Sveti vračevi“ – 3,6, trebinjski Dom zdravlja – 3,3 i derventski “Unis – Fabrika cijevi” sa 3,1 milion KM duga.

Kada se sve sabere, javna preduzeća u kojima je država većinski vlasnik o doprinose su se ogriješila za 119 miliona KM, što je nešto više od četvrtine duga, dok je akumulirani dug privatnika 107 miliona KM, odnosno 22,6 odsto od ukupne cifre.

Gotovo ista lista imena krajem aprila spominjana je i kada su u pitanju dugovanja prema Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koja su iznosila 279,7 miliona KM.

U Poreskoj upravi Republike Srpske početkom maja ove godine deset najvećih dužnika u Republici Srpskoj dugovalo je 187,7 miliona KM po osnovu svih poreza i doprinosa.

I po tim podacima najveći dužnik sa obavezom teškom 41,6 miliona KM je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, a sa 33,1 milion KM slijedi ga Fabrika glinice “Birač” koja je u stečaju. Na trećem mjestu liste onih koji zaobilaze plaćanje poreskih obaveza sa 26 miliona KM duga je Klinički centar Istočno Sarajevo.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE