Naslovnica BiH Regija Plenković i Č...

Plenković i Čović: Želimo ojačati gospodarsku saradnju i ubrzati evropski put BiH

Uoči 20. Mostarskog sajma privrede u Mostaru su razgovarali premijer Hrvatske Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. U obraćanju novinarima premijer Hrvatske i član Predsjedništva naglasili su da će fokus razgovora u narednim danima biti na gospodarskim temama.

51
PODIJELI

“U ovom kratkom razgovoru kratko smo prošli kroz ključne teme. Vjerujem da ćemo već od sutra poslati jednu dobru poruku iz Mostara, da političke teme na neki način ostanu u sjeni gospodarskih i u tome duhu ja želim da provedemo ovih nekoliko dana u Mostaru,”rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Premijer Hrvatske Anderj Plenković istakao je kako je uvjeren u to da će sajam doprinijeti jačanju gospodarske saradnje između zemalja učesnica sajma.

“Zahvaljujem se članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a sa kojim se čujem redovito. Zadovoljstvo mi je danas biti u Mostaru i sutra u ime Hrvatske kao zemlje partnera biti jedan od uvodnih govornika na otvaranju sajma. Uvjeren sam da će i ovaj sajam pridonijeti daljem jačanju gospodarske saradnje, trgovinske razmjene i ulaganja hrvatskih kompanije u BiH”, naveo je Plenković.

Plenković je prokomentarisao i aktuelni slučaj kompanije Agrokor, koja prolazi kroz teške trenutke usljed finansijske krize te plan koji Vlada Hrvatske priprema za tu kompaniju.

“Vlada je pripremila jedan zakon koji se zove ‘Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja’. Tim zakonom želimo osigurati plan B, kao zaštitu privrednog i finansijskog sistema Hrvatske, da pomognemo proces rekonstruktiranja i da se postigne dogovor između rukovodstva Agrokora, radnika, dobavljača i banaka”, kazao je Plenković.

Dodao je da očekuje da tokom boravka u Mostaru se vode razgovori o evropskom putu BiH jer je to tema za koju se Hrvatska intezivno i snažno zalaže, tema koja se redovito otvara na evropskom vijeću sa šefovima vlada EU, kao i svi članovi Vlade Hrvatske i zastupnici u EU parlamentu.

“Želimo ubrzati taj put, pomoći taj put. Smatramo da Unija mora biti prisutna. Hrvatska je zemlja koja cijeni BiH, koja je njen prijatelj i saveznik i želimo da se taj put ubrza, stoga i pomažemo sve napore koji se odnose na odgovore na Upitnik a ja vjerujem u stjecanje statusa kandidata članstvo u EU i otvaranje pregovora”, rekao je premijer Hrvatske.

Dodao je da Hrvatska želi voditi računa o ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH i ostvarivanja njegovih prava.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.