BiHRegijaPlenković i Čović: Želimo ojačati gospodarsku saradnju i ubrzati evropski put BiH

Plenković i Čović: Želimo ojačati gospodarsku saradnju i ubrzati evropski put BiH

“U ovom kratkom razgovoru kratko smo prošli kroz ključne teme. Vjerujem da ćemo već od sutra poslati jednu dobru poruku iz Mostara, da političke teme na neki način ostanu u sjeni gospodarskih i u tome duhu ja želim da provedemo ovih nekoliko dana u Mostaru,”rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Premijer Hrvatske Anderj Plenković istakao je kako je uvjeren u to da će sajam doprinijeti jačanju gospodarske saradnje između zemalja učesnica sajma.

“Zahvaljujem se članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a sa kojim se čujem redovito. Zadovoljstvo mi je danas biti u Mostaru i sutra u ime Hrvatske kao zemlje partnera biti jedan od uvodnih govornika na otvaranju sajma. Uvjeren sam da će i ovaj sajam pridonijeti daljem jačanju gospodarske saradnje, trgovinske razmjene i ulaganja hrvatskih kompanije u BiH”, naveo je Plenković.

Plenković je prokomentarisao i aktuelni slučaj kompanije Agrokor, koja prolazi kroz teške trenutke usljed finansijske krize te plan koji Vlada Hrvatske priprema za tu kompaniju.

“Vlada je pripremila jedan zakon koji se zove ‘Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja’. Tim zakonom želimo osigurati plan B, kao zaštitu privrednog i finansijskog sistema Hrvatske, da pomognemo proces rekonstruktiranja i da se postigne dogovor između rukovodstva Agrokora, radnika, dobavljača i banaka”, kazao je Plenković.

Dodao je da očekuje da tokom boravka u Mostaru se vode razgovori o evropskom putu BiH jer je to tema za koju se Hrvatska intezivno i snažno zalaže, tema koja se redovito otvara na evropskom vijeću sa šefovima vlada EU, kao i svi članovi Vlade Hrvatske i zastupnici u EU parlamentu.

“Želimo ubrzati taj put, pomoći taj put. Smatramo da Unija mora biti prisutna. Hrvatska je zemlja koja cijeni BiH, koja je njen prijatelj i saveznik i želimo da se taj put ubrza, stoga i pomažemo sve napore koji se odnose na odgovore na Upitnik a ja vjerujem u stjecanje statusa kandidata članstvo u EU i otvaranje pregovora”, rekao je premijer Hrvatske.

Dodao je da Hrvatska želi voditi računa o ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH i ostvarivanja njegovih prava.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE