Naslovnica BiH Regija Plenković i Č...

Plenković i Čović: Želimo ojačati gospodarsku saradnju i ubrzati evropski put BiH

Uoči 20. Mostarskog sajma privrede u Mostaru su razgovarali premijer Hrvatske Andrej Plenković i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. U obraćanju novinarima premijer Hrvatske i član Predsjedništva naglasili su da će fokus razgovora u narednim danima biti na gospodarskim temama.

9
PODIJELI

“U ovom kratkom razgovoru kratko smo prošli kroz ključne teme. Vjerujem da ćemo već od sutra poslati jednu dobru poruku iz Mostara, da političke teme na neki način ostanu u sjeni gospodarskih i u tome duhu ja želim da provedemo ovih nekoliko dana u Mostaru,”rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Premijer Hrvatske Anderj Plenković istakao je kako je uvjeren u to da će sajam doprinijeti jačanju gospodarske saradnje između zemalja učesnica sajma.

“Zahvaljujem se članu Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a sa kojim se čujem redovito. Zadovoljstvo mi je danas biti u Mostaru i sutra u ime Hrvatske kao zemlje partnera biti jedan od uvodnih govornika na otvaranju sajma. Uvjeren sam da će i ovaj sajam pridonijeti daljem jačanju gospodarske saradnje, trgovinske razmjene i ulaganja hrvatskih kompanije u BiH”, naveo je Plenković.

Plenković je prokomentarisao i aktuelni slučaj kompanije Agrokor, koja prolazi kroz teške trenutke usljed finansijske krize te plan koji Vlada Hrvatske priprema za tu kompaniju.

“Vlada je pripremila jedan zakon koji se zove ‘Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja’. Tim zakonom želimo osigurati plan B, kao zaštitu privrednog i finansijskog sistema Hrvatske, da pomognemo proces rekonstruktiranja i da se postigne dogovor između rukovodstva Agrokora, radnika, dobavljača i banaka”, kazao je Plenković.

Dodao je da očekuje da tokom boravka u Mostaru se vode razgovori o evropskom putu BiH jer je to tema za koju se Hrvatska intezivno i snažno zalaže, tema koja se redovito otvara na evropskom vijeću sa šefovima vlada EU, kao i svi članovi Vlade Hrvatske i zastupnici u EU parlamentu.

“Želimo ubrzati taj put, pomoći taj put. Smatramo da Unija mora biti prisutna. Hrvatska je zemlja koja cijeni BiH, koja je njen prijatelj i saveznik i želimo da se taj put ubrza, stoga i pomažemo sve napore koji se odnose na odgovore na Upitnik a ja vjerujem u stjecanje statusa kandidata članstvo u EU i otvaranje pregovora”, rekao je premijer Hrvatske.

Dodao je da Hrvatska želi voditi računa o ravnopravnosti i konstitutivnosti Hrvata u BiH i ostvarivanja njegovih prava.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.