SvijetRegijaPlenković o strožem režimu kontrole na granicama: Novi propisi za veću sigurnost

Plenković o strožem režimu kontrole na granicama: Novi propisi za veću sigurnost

“Sutra je važan trenutak kad je riječ o prelasku državne granice”, rekao je Plenković na početku sjednice hrvatske Vlade.

“Ako dođe do malo dužih čekanja, razlog tome su novi pravni propisi koji su prije svega usmjereni na sigurnost ljudi i bolju kontrolu i sprječavanje prolaska onih koji bi se eventualno unutar EU željeli upustiti u eventualne kaznene radnje, ili što je najgore, moguće počinjenje bilo kakvih akata koji bi se mogli kvalificirati pod terorizam”, istaknuo je hrvatski premijer, prenosi Hina.

Iz MUP-a RH i HAK-a zadnjih dana obavještavaju kako putnike očekuju vrlo detaljne provjere u raznim bazama podataka, jer će od 7. aprila u primjeni biti sistemske granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama EU gdje se provode granične kontrole, uključujući i nad građanima EU.

Granična će policija tako detaljno provjeravati svaku putnu ispravu, i to svih osoba koje prelaze granicu, a zbog ovakve provjere vrijeme trajanja granične kontrole na graničnim prijelazima bit će produženo.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom blagdana, praznika i turističke sezone.

Iako će policija na graničnim prijelazima između članica EU s obje strane osigurati dovoljan broj svojih službenika za obavljanje granične kontrole i provođenje sustavnih provjera, pretpostavlja se da neće biti moguće izbjeći duža čekanja.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE