SvijetRegijaPlenković: U toku je restrukturiranje Agrokora

Plenković: U toku je restrukturiranje Agrokora

“U ranoj smo fazi, a Ante Ramljak, vanredni Vladin povjerenik, jučer je dao prvi izvještaj. Vidjeli ste ono što je temeljno, da su utvrdili, uz određenu malu rezervu, kolike su obaveze i kolika su dugovanja”, rekao je premijer Plenković novinarima.

Dodao je kako Price Waterhouse Coopers, jedna od četiri top svjetske firme u reviziji, radi svoje izvještaje, ponovivši kako je najvažnije zadržavanje radnih mjesta i normalno poslovanje hrvatske ekonomije.

“Kakva će biti konačna konfiguracija slučaja u Agrokoru niko ne može sa sigurnošću predvidjeti i to će ovisiti o brojnim dogovorima s različitim vjerovnicima“, zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Iz koncerna Agrokor jučer su izvijestili da su krajem marta ove godine dugovanja Agrokora iznosila ukupno 40,41 milijardu kuna (oko 5,5 milijardi eura), od čega se najveći dio, 24,5 milijardi kuna (oko 3,3 milijarde eura) odnosi na dug prema finansijskim vjerovnicima, podsjeća Hina.

“U izvještaju se također navodi da su s 31. martom 2017. obaveze Agrokora više za 920 miliona eura, nego što su pokazivali posljednji finansijski izvještaji s kraja septembra 2016. U strukturi tog duga su 2 milijarde i 400 milijuna kuna (oko 330 miliona eura) novih zaduženja, dok je iznos od pola milijarde eura nedefiniran dug i ne zna se što je”, kazao je Ramljak.

Potvrdio je da sada to istražuje revizorska kuća.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE