BiHPolitikaPlenkovićeva nadogradnja Dejtona moguća samo na zakonitostima ekonomije

Plenkovićeva nadogradnja Dejtona moguća samo na zakonitostima ekonomije

Novi hrvatski premijer Andrej Plenković doputovat će u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, nakon što je 19. oktobra preuzeo dužnost.
Iz diplomatsih izvora potvrđeno je Feni da će Plenković u Sarajevo doputovati u narednih nekoliko dana.

Hrvatska politika igra važnu ulogu u odnosima unutar Bosne i Hercegovine. Zbog toga se i izjava Plenkovića od prije nekoliko dana za Dojče vele kako je „potrebna nadogradnja Dejtona“ u BiH doživljava na različite načine. iz HDZ-a BiH tu vide potporu za treći entitet u BiH, probosanske snage o tome ne žele ni razgovarati.

Plenković podsjeća da su i hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu ranije poručivali da je vrijeme za „nadogradnju Dejtonskog okvira” za šta je nužna „ustavna reforma temeljena na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja”.

Gotovo identične stavove iznose i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te novoimenovani hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Iz građanskih političkih partija u BiH, partija orjentirane probosanski upozoravaju da nadogradnja Dejtona ne bi smjela ići u smjeru novih etno-nacionalnih podjela. Ustavne reforme u BiH, pa i preustroj FBiH prihvatljiv je, smatraju, samo ukoliko to bude zasnovano na ekonomskim zakonitostima, a ne na formiranju tri etnički čiste jedinice u FBiH, piše Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE