Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Počelo je rea...

Počelo je realizovanje “javnog interesa” koji najdirektnije ugrožava historijsko područje Mile

627
PODIJELI

Odlukom Općinskog vijeća Visoko, broj 01/1-02-90/14 od 22.02.2014. godine utvrđen je javni interes za izgradnju saobraćajnice u naselju Arnautovići prema naselju Mulići u svrhu izmještanja postojeće saobraćajnice koja prolazi kroz zaštićeno kulturno-historijsko područje Mile.

Put koji se gradi bit će udaljen svega 7 metara od apside crkve bosanskih kraljeva. U normalnim okolnostima ta cesta bi trebala biti izmještena 50 i više metara od samog lokaliteta, jer vibracije koje prozivode motorna vozila svakodnevno oštećuju strukture koje su toliko stare. Ovim činom se dodatno uništava svaka mogućnost šireg istraživanja lokaliteta i velika je vjerovatnoća da će ta cesta zauvijek prekriti neistražene strukture koje se nalaze u Milima.

Ovakva loša odluka je donesena jer je najjeftinija varijanta. Jasno je da je to skupo, ali riječ je o temelju državnosti, najvećem bosanskom kralju, nije u pitanju predsjesnik nekog mjesnog ogranka neke smiješne instant stranke sa nacionalnim predznakom. I naravno, tu priču treba da vodi država, a ne lokalni općinski i nedorasli politički diletanti. Sadašnje ponuđeno rješenje kosi se sa zdravim razumom i svim osnovama struke. Ugroženost lokaliteta je totalna.

Nažalost, za sve što su naumili lokalne neznalice čak imaju i dozvolu od Federalnog Zavoda. A oni koji su i naučno i stručno pozvani da pričaju o ovoj temi iz nekog razloga šute.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.