SvijetEvropaPočeo Brexit: Tusk primio pismo iz Londona

Počeo Brexit: Tusk primio pismo iz Londona

Vodeći zvaničnik Evropske Unije objavio je u srijedu da je primio pismo iz Britanije kojim se pokreću dvogodišnji pregovori o Brexitu.

Predsjednik Vijeća EU Donald Tusk objavio je na Twitteru  da je “nakon devet mjeseci Ujedinjeno Kraljevstvo uručilo pismo”, misleći na vrijeme koje je prošlo od objave rezultata britanskog referenduma od 23. juna o napuštanju EU.

On je kasnije postavio fotografiju kako prima pismo od britanskog ambasadora u EU Tima Barrowa.

Fotografija prikazuje Tuska kako u sjedištu Vijeća EU u Bruxellesu, prihvata pismo koje je potpisala britanska premijerka Theresa May,  prenosi Associated Press.

View image on Twitter

Theresa May se obratila parlamentu

Britanska premijerka Theresa May rekla je da Velika Britanija napušta EU, nakon što je London aktivirao Član 50 Lisabonskog sporazuma i time pokrenuo proces odlaska iz evropskog bloka.

Ona je u obraćanju u parlamentu istakla da je sada vrijeme da Britanci budu ujedinjeni i da rade u cilju najboljeg mogućeg sporazuma za Britaniju.

Mayova je izrazila uvjerenje da Britanija ima viziju i plan napuštanja evropskog bloka.

“Sada je vrijeme da se ujedinimo i ovdje u parlamentu i širom zemlje i da osiguramo najbolji mogući sporazum za Britaniju i najbolju budućnost za sve nas”, rekla je ona.

Sinoć je Downing street objavio fotografiju Therese May kako potpisuje zvanično pismo kojim počinje da se mijenja budućnost Velike Britanije. Ta fotografija našla se na brojnim naslovnim stranama današnjih novina.  “Oči historije nas gledaju”, piše The times, “skok u nepoznato” naslovljeno je u Guardianu. Daily Mirror piše “Draga EU, vrijeme je za odlazak”. Eurofobni tabloidi su euforični – “Sloboda”, navodi Daily Mail “Dover i out”, piše list Sun sa fotografijom bijelih stijena Dovera na prvoj strani.

Dan nakon pokretanja procedure, britanska vlada će objaviti Bijelu knjigu prijedloga Zakona o velikom povlačenju (evropskih propisa), kojim će se poništiti zakon iz 1972. o unošenju evropskog zakonodavstva u britansko.

Prvi dan veoma teškog puta

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier rekao je da je danas prvi dan veoma teškog puta.

Barnier, koji je razgovarao danas sa premijerom Malte Josephom Muscatom, rekao je novinarima da je današnji dan pokretanja Brexita “ključni trenutak” za EU i da je važno postići pravedan sporazum, ne samo u smislu odlaska Londona, već i dugoročne budućnosti samog bloka.

visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE