SportNogometPočinje Liga 12: Najveća poslastica bh. fudbala odmah na startu

Počinje Liga 12: Najveća poslastica bh. fudbala odmah na startu

Takmičenje u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine za sezonu 2016/2017. počinje ovog vikenda, a nova sezona će biti historijska iz razloga jer će umjesto dosadašnjih 16 klubova prvi put da se igra Liga 12. U subotu se igraju tri veoma zanimljiva meča, sa posebnim fokusom na sarajevski derbi.

Na startu svakako nije mogla biti veća poslastica od sarajevskog derbija između Željezničara i Sarajev. Biće to 108. ligaški duel dva najveća bh. kluba, a s obzirom da su ekipe doživjele velike igračke promjene u pauzi, teško je očekivati da ćemo gledati ofanzivan i atraktivan fudbal, već bi se uobičajeno trebalo igrati oprezno i tvrdo.

Teško je reći ko je favorit u ovome trenutku, jer Plavi će biti oslabljeni za neigranje trojice veoma važnih fudbalera (Vedran Kjosevski, Jovan Blagojević i Miroslav Stevanović op.a.) što je svakako veliki hendikep za njih, dok je i Sarajevo desetkovano u zadnjoj liniji povredama Kovačevića i Mihojevića, a odbrana tokom pripremnog perioda generalno nije blistala.

Činilo se da će Čelik doživjeti sudbinu Veleža pred početak ove sezone, jer su ekipu napustili gotovi svi igrači uslijed teške finansijske situacije na Bilinom polju, ali u posljednje čas Zeničani su ipak uspjeli “napraviti” solidnu ekipu i sada su u borbi sa vremenom, s obzirom da su pripreme počeli kasno i da su se neki igrači kasnije priključili. Crno-crvenim će trebati možda vremena da dostignu optimalni nivo forme, a novi premijerligaš Mettaleghe je tokom pauze odradio dobre pripreme i dobar prelazni rok ojačavši ekipu sa nekoliko iskusnih igrača, te je već sada savim jasno da će svima biti nezgodan rival.

Utakmica na Bilinom polju mogla bi biti jako zanimljiva, jer gosti će sigurno igrati otvoreno i pokušat će iznenaditi.

Sloboda je apsolutni favorit protiv Olimpica na Tušnju, s obzirom da su Tuzlaci uprkos odlascima određenih igrača uspjeli da se kvalitetno pojačaju i ove sezone će biti jedni od glavnih pretendenata za oba trofeja u domaćim takmičenjima. Vukovi su se našli u teškoj finansijskoj situaciji, veliki broj igrača je “digao sidro” pa će mlada ekipa potpomognuta sa nekoliko iskusnijih igrača poput Hadžića i Regoja ove sezone voditi ponovo bitku za opstanak, a to će biti veoma težak zadatak u postojećoj situaciji.

Parovi i satnica

Čelik-Metalleghe BSI 17:00

Sloboda-Olimpic 18:00

Željezničar-Sarajevo 20:30


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE