SportRukometPočinje rukometno SP, domaćin Francuska prvi favorit

Počinje rukometno SP, domaćin Francuska prvi favorit

Francuska će od 11. do 29. januara biti domaćin svjetskog prvenstva za rukometaše. Naslov prvaka branit će selekcija domaćina, koja je ujedno prvi favorit takmičenja. Francuze će s klupe predvoditi nekadašnji odlični odbrambeni rukometaš Didier Dinart, koji je na selektorskoj klupi te zemlje zamijenio Clauda Onestu. Onesta je u proteklih 15 godina s Francuskom osvojio čak 13 medalja, od čega osam zlatnih, dvije srebrene i tri bronzane.

“Galski pijetlovi” su na posljednja četiri SP-a čak tri puta osvojili prvo mjesto (Hrvatska 2009., Švedska, 2011. i Katar 2015) , a jedanput su u četvrtfinalu izgubili od Hrvatske (Španija 2013.). U bogatoj hitoriji bili su najbolji i na Islandu 1995. te u Francuskoj 2001.

Ipak, ranjivost su pokazali na ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru prošle godine, kada su u finalu izgubili od Danaca. Danska ulazi u krug prvih favorita i na ovom takmičenju, a tu su i evropski prvaci Nijemci. U uži krug kandidata za medalju također spadaju Španci i Hrvati, dok ”iz sjene” mogu iznenaditi Norvežani, Islanđani, Šveđani i Mađari.

Selekcija BiH nije se uspjela plasirati na ovogodišnje SP, nakon što je u dva meča baraža prošle godine poražena od selekcije Švedske. Svoj jedini nastup na velikim takmičenjima BiH je upisala na svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine, na kojem je zauzela ukupno 20 mjesto.

U grupi A (Nant) završnog turnira u Francuskoj nastupit će Francuska, Poljska, Rusija, Norveška, Brazil i Japan. Grupu B (Metz) sačinjavaju Španija, Slovenija, Makedonija, Island, Tunis i Angola. Njemačka, Hrvatska, Bjelorusija, Mađarska, Čile i Saudijska Arabija igrat će u grupi C (Rouen), dok će u grupi D (Pariz) nastupiti Katar, Danska, Švedska, Egipat, Bahrein i Argentina.

U osminu finala takmičenja plasirat će se po četiri najbolje reprezentacije iz svake grupe, a križaju se grupe A i B te C i D. Utakmice osmine finala će biti odigrane u Montpellieru, Albertvillu, Parizu i Lillu, gdje će biti odigrane i četvrtfinalne utakmice.

Predsjednički kup, u kojem nastupaju petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz svake grupe, bit će odigran u Brestu, a polufinale, meč za treće mjesto i finale će biti odigrani u pariškoj ”AkorHotels Areni”

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE