ZDKPolitikaPokret za Evropu iz javnog proračuna lokalnih zajednica

Pokret za Evropu iz javnog proračuna lokalnih zajednica

Nedavno su u Bosanskom Petrovcu članovi nove političke opcije, gradonačelnici i načelnici u Federaciji, koji su kao neovisni kandidati pobijedili na lokalnim izborima ozvaničili novi politički subjekt nazvan “Pokret za Evropu”.

Prije sastanka Ibrahim Hadžibajrić jedan od načelnika je izjavio kako su svi došli u privatnoj režiji, ne službeno. Najavio je i da je ovaj Pokret i početak nečeg novog što će se dešavati u narednom periodu”.

A da li je to i zaista tako?

Ako je vjerovati kamerama prisutnih novinara onda je jasno kako se Hadžibajrićeva izjava ne odnosi na sve aktere ove priče, jer su neki od njih na pomenuti sastanak došli službenim automobilima Općina u kojima su pobijedili, i za pretpostaviti je da su gorivo i amortizaciju privatnih političkih karijera platili svi građani lokalne zajednice iz koje dolaze “nezavisni”, bez obzira što niko od njih nije dobio 100% povjerenje birača pa da samim tim može i trošiti 100% novca iz javnog proračuna po vlastitom nahođenju. Iako je to osobina nekih od njih koji su lažno prijavili smiješne cifre za finansiranje svojih izbornih kampanja, s tim da je sad potpuno jasno i kako im je to uspjelo jer su svoje predizborne skupove, marketing i sve što prati izbornu kampanju zapravo plaćali javnim novcem i potpuno netransparentno.

Druga interesantna stvar je recimo da ukoliko pogledamo političke profile svih onih koji se vrte oko “Pokreta za Evropu”, svi zajedno imaju 300 godina staža u SDA i mahom je većina njih nezadovoljna skupina onih koji nisu ostvarili svoje lične interese u toj stranci počev od Općih izbora 2010.godine, da bi tek pred istek roka za predavanje listi za kandidature, shvativši da stranka u kojoj su bili nema namjeru kandidovati ih na listama, odjednom i naglo postali “nezavisni” 2016.godine, iako je njihova retorika na Lokalnim izborima 2012.godine na temu nezavisnih kandidata i načelnika bila u potpunoj suprotnosti od onoga što danas zagovaraju.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE