BiHPolicija upozorava: Lažni humanitarci, maserke i vračevi vrebaju građane

Policija upozorava: Lažni humanitarci, maserke i vračevi vrebaju građane

Prijedorskoj policiji je samo od početka godine prijavljeno devet prevara, dok je nadležnim tužilaštvima proslijeđeno osam krivičnih prijava protiv devet osoba. Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor čak apeliraju na građane da budu obazrivi i da se čuvaju raznoraznih prevaranata, te da svaku sumnju prijave njima.

Nedovoljna informiranost

– Prevaranti koriste nedovoljnu informiranost građana, a često se i lažno predstavljaju govoreći da prikupljaju humanitarnu pomoć. Apeliramo da se građani informiraju o svojim pravima koje imaju kao potrošači, te da vode računa o tome jesu li im neke važne stvari rečene usmeno ili su napisane na ponudi sa pečatom i potpisom. Ukoliko se kupuje putem interneta ili putem kataloga, nužno je upoznati se sa pravima poštanskog saobraćaja putem kojeg stižu proizvodi koje ste naručili – preporučuju iz prijedorske policije, naglašavajući da je u 2015. godini zabilježeno 19 prevara, te da su nadležnom tužilaštvu proslijedili 19 prijava protiv 20 osoba.

Žrtva može biti svako, a cilj svakog prevaranta je novac. Mete su najčešće lakovjerne, te nemoćne i starije osobe. Najčešće zabilježene prevare su one koje se dešavaju putem interneta, mada ne manjka ni ostalih.

Tako iz CJB Prijedor upozoravaju građane da budu maksimalno oprezni prilikom poslovanja putem internetskih oglasnika, prvenstveno OLX.ba. Prema podacima prijedorske policije, u posljednje vrijeme upravo posredstvom OLX.ba zabilježen je znatan broj prevara na način da se umjesto dogovorenog proizvoda dobije drugi neznatne vrijednosti ili da se uopće ne dobije, navedeno je u nedavno objavljenom policijskom saopćenju. U takvu situaciju je u septembru prošle godine dospio Đ.V. iz Omarske kod Prijedora.

Njega je prevario Tuzlak, 23-godišnji A.J., koji je koristeći lažni profil putem OLX.ba, dogovorio zamjenu svog mobitela za računar koje je posredstvom ove internetske stranice prodavao Đ.V., koji je dogovor i ispoštovao. Tuzlaku je poslao računar na lažnu adresu koju mu je ovaj dao, te je 23-godišnjak na taj način sebi pribavio 500 maraka imovinske koristi.

OLX ILUSTRACIJA

Za prevaru preko OLX.ba osumnjičen je i 37-godišnji G.L. iz Omarske kod Prijedora, koji se u julu prošle godine jednoj osobi lažno predstavio kao posrednik pri zapošljavanju građevinskih radnika u inostranstvo putem firme iz Slovenije, te je tako jednoj osobi za lažni posao u Belgiji uzeo 210 maraka. Protiv njega je prijedorska policija također podnijela krivičnu prijavu. Ovaj prevarant je imao dovoljno hrabrosti da na internet-oglasniku objavi ponudu za lažni “posao snova”, na šta se upecao jedan muškarac, koji je na neviđeno uplatio traženu cifru za navodnu uplatu osiguranja.

– Na internetu ima mnogo ilegalnih sajtova koji nude proizvode i usluge i preporučuje se da se obrati posebna pažnja na podatke koji građani objavljuju o sebi na društvenim mrežama. Apeliramo na sve građane da budu obazrivi i da preuzmu adekvatne mjere s ciljem zaštite od prevara i da o sumnjivim osobama koje nude navedene usluge odmah obavijeste policiju na 122 – naglašavaju u CJB Prijedor.

Namazane crnke

Osim prevara ovog tipa, na području koje pokriva CJB Prijedor, zabilježeno je i nekoliko drugačijih. Tako se prevaranti često penzionerima predstavljaju kao medicinski radnici i nude im besplatne usluge masaže, skidanje crne magije, prodaju im razne masažere i nude alternativne metode liječenja i druge usluge. Početkom ove godine jedna 38-godišnjakinja iz Bosanske Dubice policiji je prijavila da su joj dvije lažne maserke ukrale 800 maraka. Kako je još tada starica rekla policiji, na vrata njenog stana u Cvijićevoj ulici došle su dvije njoj nepoznate žene, koje je opisala kao crnke od kojih je jedna visoka, a druga niska. Predstavile su se kao promotorke ručnih aparata za masažu i, ne sumnjajući ni u šta, ona ih je pustila u kuću. Izmasirale su je ručnim masažerom, a čim im se ukazala prilika, starici su ukrale blizu 800 maraka.

Pretpostavlja se da se radi o istim “maserkama” koje su ojadile veći broj penzionera u Bosanskoj Dubici i Prijedoru, ali i u drugim dijelovima BiH i Hrvatske. Radi se o 63-godišnjoj F.Đ. i 40-godišnjoj S.I. koje su državljanke Hrvatske. One su neko vrijeme “masirale starce po Hrvatskoj”, a kada je hrvatska policija za njima raspisala potragu, prešle su samo u BiH i nastavile sa svojim “zanatom”. One se dovode u vezu sa pljačkom iz januara prošle godine kada su Radomiru Trubarcu uzele 1.800 maraka. Tako je u junu prošle godine protiv njih dvije podnesena krivična prijava banjalučkom Okružnom tužilaštvu. Dvije lažne humanitarke i medicinske sestre, kako su se tada predstavljale, identificirane su na osnovu snimaka videonadzora na benzinskoj pumpi u Bosanskoj Dubici, gdje su potrošile dio plijena. Zbog istrage, u to vrijeme nije saopćen njihov puni identitet, iako su poznate po krađama i prevarama u regiji.

pljacka

Nekim Prijedorčanima navodno su na vrata kucale i osobe nudivši im “usluge skidanja crne magije”. I dok su neki ne vjerujući u takve stvari zatvarali smutljivcima vrata, ima i onih koji su na te priče nasjedali.

Iz prijedorske policije građanima, posebno onim starijim, savjetuje se da ne nasjedaju na priče o besplatnim masažama, alternativnim liječenjima, na lažne vračeve koji skidaju crnu magiju, te da obavezno traže ličnu kartu ili neki dokument, akreditaciju kojom će potvrditi svoj puni identitet.

Lažne udavače

Prije pet godina prijedorska policija razotkrila je prevare Banjalučanki Gordane Ćutković (38) i Milene Topalović (31), koje su u oglasima nudile muškarcima brak. One su, kako su tada mediji pisali, tokom saslušanja i priznale prevaru. Lažne udavače su se sa žrtvama sastajale u Prijedoru, gde su im uzimale novac, tvrdeći da im je neko u porodici bolestan, ili da imaju hitan problem koji moraju riješiti. Istragom je utvrđeno da su muškarci iz Bijeljine i Banje Luke na taj način prevareni za ukupno 12.000 KM.

Jedan od njih, Zlatko S. (54) iz Janje kod Bijeljine, prijavio je slučaj prevare 17. jula prošle godine. Ljubav preko žice, ovaj lakoverni Bijeljinac platio je, prema tvrdnjama prijedorske policije, 3.200 KM. Zlatko je dobio telefonski poziv od Banjalučanke, koja mu je nakon mjesec druženja preko žice zakazala sastanak u Prijedoru. Prema njegovim riječima, umesto one sa kojom se čuo telefonom, došla je njena drugarica, koja mu je odmah tražila 3.200 KM, jer je navodno njena prijateljica trebala da plati kaparu za kupovinu kuće u Prijedoru. Prevarantkinja je čak ponudila Zlatku da odu i kod advokata, čija se kancelarija navodno nalazi kod željezničke stanice u Prijedoru, da bi potpisali ugovor o pozajmici. Zlatko je dao novac, a potom satima uzaludno čekao na ugovorenom mjestu, ali Banjalučanka se nije pojavila niti je bilo advokatske kancelarije. Vrativši se u Janju, Zlatko S. je slučaj prijavio policiji.

Neki od najvećih prevaranata u BiH

Petar Cvjetinović ili Pero Maljutka

Prevario je desetke direktora i vlasnika preduzeća, a od žrtava je tražio različite priloge za pomoć oboljelima ili za SNSD.

Eldin Komad

Rođen u Čitluku, nastanjen u Sarajevu. Lažno se predstavljajući kao uposlenik međunarodne organizacije ili član Parlamenta, te skupljajući novac za različite humanitarne ackije, prevario veliki broj Sarajlija.

Mihrija Pelak

U historiji našeg pravosuđa najveću kaznu zbog prevara dobila je ova nekadašnja direktorica agencije Nekretnine Pelak. Pravomoćno je osuđena na 20 godina zatvora.

Alija Muharemović

Ovaj Tuzlak je novac uglavnom tražio za liječenje jedne djevojčice, a lažno se predstavljao kao Mustafa Mujezinović i Nedžad Branković, dok su oni bili aktivni premijeri FBiH, i na taj način je prevario više osoba iz BiH, Hrvatske i Srbije, “zaradivši” oko 6.000 KM.

Azra Obuća alijas Azra Fiola

Definitivno najintrigantnija prevarantica koja na taj način zarađuje već 16 godina. Predstavljala se kao spisateljica i kao šefica OSA-e prevarivši tako šest osoba, kojima je za određenu sumu novca nudila zaposlenje.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE