Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Politički mob...

Politički mobing u JU “Dom zdravlja” Visoko uzrok zdravstvenog haosa u Visokom

2293
PODIJELI

Ranije smo pisali o tome kako zbog neviđenog političkog mobinga aktuelne vlasti čiji je krajnji cilj smjena direktora JU “Dom zdravlja” Visoko ispaštaju najviše pacijenti sa područja općine Visoko.

Kod pet doktora je istekao ugovor, niko ne može da potpiše produženje tih ugovora bez saglasnosti novog Upravnog odbora te se na taj način dodatno pravi vještačka kriza i haos sa jasnim ciljem destabilizacije kompletnog zdravstvenog sistema u Visokom. Za sve to vrijeme ljekari koji su za Visoko puno bitniji i značajniji od onih koji odlučuju o njima ne mogu da koriste godišnje odmore još ranije planirane što dodatno usložnjava situaciju i stvara nezadovoljstvo, osobito ako znamo da trenutno svaki ljekar obiteljske medicine radi sa po dva tima što teoretski znači da na jednog ljekara dođe 4.000 pacijenata koji su žrtve političkog obračuna i iživljavanja nad neistomišljenicima.

Kako saznaje Visoko.co.ba predsjednica, od Kantona osporenog, Upravnog odbora JU “Dom zdravlja” Visoko, Dinka Omanović, dodatno je dolila ulje na vatru svojim nedavnim dopisom koji je poslala u Dom zdravlja, a nakon što se vratila sa (ne)zasluženog godišnjeg odmora.

Naime, u situaciji kada je Dom zdravlja trenutno bez hirurga jer dr.Mafalani koristi godišnji odmor, a po potrebi koja se ukazala za pomoć pacijentima i situaciji gdje jedini po struci može da ga zamjeni jeste direktor Doma zdravlja, dr.Senad Karavdić, predsjednica nelegalnog Upravnog odbora šalje dopis u kojem traži pismeno očitovanje dr.Karavdića zašto on to pregleda pacijente, na osnovu koje Odluke, Zaključka i Ugovora !?

U ovoj krajnje šizofrenoj situaciji zbog koje se i Hipokrat okreće u grobu, poslušna “predsjednica” svjesno zaboravlja da bi primarni zadatak i obaveza lokalne samouprave i vlasti trebao biti pomoć građanima, a ne suprotno tome. A da je malo bolje informisana, nego što je samo poslušna, trebalo bi i da je upoznata da odredbama člana 5. stav 1. alineja 16 Ugovora o položaju, obavezama, ovlastima i pravima direktora JU “Dom zdravlja” Visoko gdje jasno piše da direktor po potrebi obavlja poslove u okviru svog stručnog zvanja i svoje stručne spreme.

Konkretno i u interesu pravilnog informisanja javnosti, suprotno osvetničkom revanšizmu kakav neviđeno sprovodi aktuelna vlast, treba da se zna da je po struci hirurg dr. Majed Mafalani na godišnjem odmoru od 03.05.2017.godine i da istog mijenja direktor JU “Dom zdravlja” Visoko po struci hirurg dr.Senad Karavdić i to bez bilo kakve dodatne materijalne naknade.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.