BiHPolitikaPoljuljano povjerenje u Predsjedništvu BiH

Poljuljano povjerenje u Predsjedništvu BiH

“Prevaren sam na najbukvalniji način. Ako ćemo se igrati prevara, znam i u tome učestvovati. Odgovornost za to ne snosim, jer ja nikoga nisam prevario Znam se spustiti na balkansku varijantu prevara. Duboko sam razočaran i to me sve jako povrijedilo.Tih spornih 200.000 stanovnika možemo uključiti u ukupni broj građana., pogotovo kada je odnos prema spolja u pitanju. Ali za unutrašnju upotrebu možemo koristiti samo one koji su u momentu popisa živjeli u BiH”, izjavio je član Predsjedništva BiH.

Ivanić je optužio kolege da su mu radili iz leđa. U Vijeću ministara BiH postojala je navodno saglasnost političkih partnera da će se promijeniti zakon ako bude potrebno, odgoditi rok i pitanje popisa ostaviti poslije izbora. No to se nije desilo,
S druge strane treba podjetiti kako su izjave članova Predsjedništva i ranije znale uzdrmati, odnosno zahladiti odnose na vrhu.

Od Nasera Orića, Srebrenice do odluke Ustavnog suda o danu RS-a, prepucavanja Izetbegović-Čović u vezi Mostara i izbornog zakona do posljednjeg istupa biskupa Komarice o Banjaluci i Blajburgu.

Ivanić je naime “nevaspitanom” ocijenio izjavu Bakira Izetbegovića koji je jučer na skupu lidera Jugoistočne evrope kazao kako se biskup Komarica nema kome izvinjavati, RS je optužio je za progon Bošnjaka i Hrvata tokom proteklog rata.

“Mjesto na kojem je to rečeno – događaj, nije primjeren takvoj vrsti komentara. Nije ni sadržaj primjeren tom mjestu. On može reći da je Banjaluka grad gdje je bilo etničko čišćenje, a ja mogu reći da je to grad koji je sačuvao obraz u ratu”, kazao je Ivanić.
Izetbegović je u međuvremenu poručio kako ne zna čime je Ivanić zapravo povrijeđen, a prepucavanja u Predjedništvu danas su komentirali i parlamentarci Parlamentrne skupštine.

“Mislim da izjava Bakira Izetbegovića vrijeđa RS i treba je osuditi”,mišljenja je Staša Košarac iz SNSD-a. Šefik Džaferović poslanik SDA kaže kako je “predsjednik Izetbegović rekao istinu.Od nje ne treba bježati”,dok je Borjana Krišto iz HDZ BiH poručila “kako zlata vrijedi ponekad, neizgovorena, odnosno prešućena izjava.”

Šta možemo očekivati u narednim mjesecima, profesor na političkim naukama I BURCH-u, Kenan Rašidagić slaže se, mnogo manje kompromisa sa srpske strane u Predsjedništvu jer će se najprljavija politička kampanja voditi upravo u RS-u.

“Dodik i SNSD su upjeli pitanje popisa nametnuti kao pitanje opstanka RS i Ivanić se našao u situaciji da ne može da ide na ruku zvaničnom Sarajevu jer gubi poene kod kuće u izbornoj godini.”

O izjavi Izetbgovića, Rešidagić kaže.

“Da li je trebalo biti oprezan- da. Ne samo sa strane gdina Izetbegovića jer smo u izbornoj godini.”

U zajedničkoj izjavi koju su jučer u Sarajevu +potpisali politički lideri Jugoistočne Evrope navedeno je uz ostalo da treba zaboraviti retoriku koja vraća u prošlost i okrenuti se ka budućnosti.U BiH je čini se, zaboravljena čim je potpisana.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE