Naslovnica Svijet Bliski istok Pomirenje Ham...

Pomirenje Hamasa i Fataha otežat će put ka miru na Bliskom istoku

Izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, izjavio je da će postignuti sporazum o pomirenju palestinskih pokreta, Hamasa i Fataha, otežati put ka miru na Bliskom istoku te otkrio koji su to izraelski uvjeti za prihvatanje sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

52
PODIJELI

Čelnici rivalskih pokreta Fataha i Hamasa rano jutros su u Kairu potpisali sporazum o nacionalnom jedinstvu i dogovorili da vlast u Gazi od decembra preuzme palestinska Vlada.

MARKETING

Premijer Izraela, Netanyahu, u pisanoj reakciji naveo je kako je taj sporazum za Izrael neprihvatljiv i da će njegova Vlada i dalje pomno pratiti situaciju u regiji.

Netanyahu je također kazao da Izrael zahtijeva da sporazum između palestinskih grupa uključi priznavanje jevrejske države Izraela i razoružavanje Hamasa.

“Izrael će biti protiv bilo kakvog sporazuma koji ne zadovolji ta dva zahtjeva. Uporedo s time, tražimo i oslobađanje dva civila koji su u Hamasovom pritvoru i vraćanje posmrtnih ostataka stradalih vojnika u Izrael”, poručio je Netanyahu.

Prvi čovjek izraelske vlade, Netanyahu je i prošle sedmice izjavio da pomirenja na Bliskom istoku neće biti dok palestinske grupe ne priznaju Izrael, razoružaju Hamas i prekinu odnose sa Iranom koji stalno poziva na rušenje Izraela.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.