BiHPomoći osobama s invaliditetom kroz stvaranje boljih uvjeta za zapošljavanje

Pomoći osobama s invaliditetom kroz stvaranje boljih uvjeta za zapošljavanje

Profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo bila je tema danas sastanka ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amele Dautbegović i predstavnika Službe za zapošljavanje KS, ProReha Centra za profesionalnu reahbilitaciju i osposobljavanje osoba s invaliditetom i Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama Federacije BIH.

Kako je istaknuto, zajednička je intencija pomoći toj kategoriji stanovništva kroz stvaranje boljih uvjeta za njihovo zapošljavanje, a time i implementacije UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

– U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na programima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja ove najranjivije i socijalno najosjetljivije kategorije stanovništva, odnosno njihove inkluzije u društvenu zajednicu na taj način. Sve planirane aktivnosti i obaveze biće definisane zajedničkim sporazumom koji ćemo uskoro potpisati – naglasila je Dautbegović.

Dodala je da je Služba za zapošljavanje KS-a dobila zaduženje da sačini posebnu evidenciju svih nezaposlenih osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo i to po dobnoj, polnoj i kvalifikacionoj strukturi, saopćeno je iz Press službe KS-a.

visoko.ba/fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE